Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Abelprijstoto 2010


In Nieuws, door Ionica

Op 24 maart wordt bekend gemaakt wie dit jaar de Abelprijs krijgt. Wie zal dit jaar bijgeschreven worden in de lijst grote namen die deze prijs wonnen? Eerder winnaars waren (in chronologische volgorde) Jean-Pierre Serre, Michael Atiyah & Isodore Singer, Peter Lax, Lennart Carleson, S. R. Srinivasa Varadhan, John G. Thompson & Jacques Tits en Michail Gromov.


abelprisen

Voorspel in je reactie op dit stukje de naam van de winnaar en win een prrrrrachtige prijs uit Oslo. Want...de wiskundemeisjes zijn uitgenodigd om tijdens de feestelijkheden rond de uitreiking van de Abelprijs een wiskundeshow te geven (hoe cool is dat?). We beloven plechtig dat we iets moois zullen uitzoeken voor de winnaar.

Als niemand de juiste persoon raadt, dan kiezen wij als winnaar degene die er het dichtste bij zat (hoe we dat meten houden we strikt geheim) of degene met de beste argumenten. Je mag best iemand kiezen die al genoemd is, dan geven de argumenten de doorslag.

Tip voor niet-wiskundigen: kies een willekeurige naam uit de lijst winnaars van de Fieldsmedaille.

25 reacties op “Abelprijstoto 2010”

 1. Ed:

  Alan Baker

  Op de LTS tijdens de wiskunde les leerde ik rekenen met vectoren. Nu heb ik geen idee meer hoe dat werkt en dat kwam door het volgende. De uitgerekende vectoren moesten we met bolletjes aangeven op een xy as. De bolletjes dienden daarna verbinden zodat er een figuurtje ontstond.

  Met één oogopslag zag de leeraar dat je oplossingen goed waren als het figuurtje klopte. Al snel kwam ik er achter dat het figuurtje óf een zeilbootje óf een klomp was. Lui als ik was hoefde ik daarna nog maar een som of vier uit te rekenen om te zien wélk figuurtje er uit moest komen. Erg simpel was daarna de rest te plotten en de uitkomsten terug te schrijven in de sommen.

  Zo was ik ook erg snel klaar met het examen. Berouwvol bekende mijn fraude aan mijn ouders en tijdens een ouderavond werd dit besproken. De reactie van de leeraar was verrassend. Ik had geen fraude gepleegd. Wiskunde was voor een groot deel structuren en eenvoudige oplossingen zien.

  Daarom houd ik mijn oplossing in dit vraagstuk ook eenvoudig. Ik zoek een structuur in de lijst en vind een (achter) naam die -eenmaal vertaald- gelijk is aan de mijne.

  Groet, Ed.

 2. murat demirci:

  John Horton Conway

 3. Aldo:

  Vincent v.d. Noort

 4. Michel:

  Pierre Deligne

 5. Lieven:

  Terence Tao

 6. Matthijs:

  Stephen Smale

  Hij heeft zowel de Fieldsmedal als de Wolfprize gewonnen, wat wel een aardige indicatie voor succes is bij de Abelprijs. Hij is werkzaam in topologie en dynamische systemen, waarbij volgens mij het laatste gebied weer eens aan de beurt is om de Abelprijs te krijgen. En 2010 is een even jaar dus de winnaar moet niet verbonden zijn aan NYU/Courant Institute.

 7. Jan van de Craats:

  Wat geweldig dat jullie naar Oslo mogen!! Weet het NOS-journaal dit al?

 8. Ionica:

  @Jan: Nee, maar er zijn vast cameraploegen voor het songfestival (dat is dezelfde week in Oslo), dus we gaan ter zijner tijd zeker een persbericht uitsturen!

 9. JanJ:

  Alain Connes. Behalve dat hij hem niet dit jaar, maar volgend jaar (of het jaar daarop) pas krijgt, want Gromov werkt op hetzelfde instituut, maar ik denk niet dat ze hem 2 keeer achter elkaar aan iemand op het IHES willen geven.

  Waarom? Omdat hij jaar in jaar uit baanbrekende bijdragen levert aan allerlei vakgebieden, een compleet vakgebied (niet-commutatieve meetkunde) heeft uitgevonden, en daarmee een omvattende raamwerk heeft gegeven voor quantumveldentheorie, meetkunde, getaltheorie, en C*-algebras.

  Ik denk trouwens dat Smale de grote kanshebber is, maar aan de argumenten van van Matthijs kan ik niks verbeteren, dus dat is Toto technisch niet zo handig ;)

 10. Rogier:

  Jacob Lurie
  (wildcard)

 11. Erik:

  Ik dacht ook eerst aan Smale, maar heb net als JanJ geen betere argumenten.
  Mijn entry: Richard Hamilton, voor het ontdekken van Ricci flow en het opzetten van het onderzoeksprogramma dat heeft geleid tot het bewijs van het Poincarévermoeden door Perelman.

 12. Gert-Jan:

  Novikov misschien? Won de Fields medal en de Wolf Prize.

  Al vrees ik dat de correcte naam al wel eens eerder gevallen zou kunnen zijn...

 13. Niels:

  Misschien Alexander Grothendieck.

  Hij heeft veel gedaan voor de algebraische meetkunde.
  Met algebraische meetkunde legt men een brug tussen algebra en meetkunde zodat problemen binnen de algebra kunnen "vertaalt" worden naar meetkundige problemen die meestal intuitiever zijn.
  Vele problemen zijn opgelost door gebruik te maken van zo'n vertalingen.

 14. Lou:

  Deligne,
  en niet enkel omwille van chauvinistische gevoelens.

 15. Arne Smeets:

  Net als twee jaar geleden hou ik het op Pierre Deligne.

  Toen schreef ik dat ik verwachtte dat de prijs naar een algebrist zou gaan. Dat was toen ook zo, maar het onderzoek van Deligne ligt relatief ver van de topics van Tits en Thompson. En Gromov is dan ook wel meetkundige, Deligne is bij uitstek arithmetisch meetkundige, en dat is nog iets helemaal anders. Dus dat alles zal zeker niet tegen hem spelen. Hij heeft een uitzonderlijke carrière achter de rug (Fields-medaille, Wolf prijs, Crafoord prijs, ...), me dunkt dat de Abel-prijs als bekroning voor die carrière niet zou misstaan... En tenslotte: hij is een Belg :)

 16. Lenny:

  John Tate

 17. Wiskundemeisjes » Blog Archive » Herinnering Abelprijstoto:

  [...] hebben nog een week om in de Abelprijstoto te voorspellen wie dit jaar de Abelprijs zal krijgen en kans te maken op een prrrachtige prijs! [...]

 18. Stefan:

  Neil Robertson en Paul Seymour.

 19. Joek van Montfort:

  Ik zet in op Lex Schrijver. Fijne man, geweldige resultaten. Weinig Nederlanders worden hier trouwens getipt. Wiskunde is minst chauvinistisch van alle wetenschappen.

 20. Kai:

  Ik gok op John Conway omdat hij zulke belangrijke ontdekkingen heeft gedaan

 21. Sikory:

  Terence Tao is al genoemd, maar ik denk dat hij die krijgt voor zijn boek Analysis I dat ik nu gebruik:p, daarnaast heeft hij natuurlijk al een hele lijst prijzen gewonnen en dan zou het niet netjes zijn het deze dan niet te gunnen.

 22. Karel:

  Richard Borcherds

 23. Marijn:

  David B. Mumford

 24. Oase:

  Ik ga ook voor Richard Hamilton, het normalere wiskundebroertje van Perelman die hem hielp om de Poincaré conjecture te bewijzen. Voor andere leken zoals ik, is hier een korte video-uitleg: http://www.youtube.com/watch#!v=4oiJwLA29KE

 25. Wiskundemeisjes » Blog Archive » John Tate wint Abelprijs:

  [...] is de overtuigende winnaar van de Abelprijstoto 2010, gefeliciteerd! « Perelman krijgt Millennium [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.