Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Perelman krijgt Millennium Prize


In Nieuws, door Jeanine

Een aantal jaar geleden bewees de Rus Grigoriy Perelman het Poincaré-vermoeden. Dat was niet zomaar een probleem: het is één van de zeven Millennium Problems, uitgeschreven in 2000 door het Clay Mathematics Institute. Die zeven problemen zijn een paar van de allermoeilijkste problemen waar wiskundigen mee worstelden zo rond het jaar 2000, en op elk van die problemen werd een prijs gezet van maar liefst 1 miljoen dollar. Het Poincaré-vermoeden is het eerste van de zeven dat is opgelost. Op 18 maart werd bekendgemaakt dat Perelmans bewijs inderdaad de Millennium Prize verdient!

perelman

De vraag is natuurlijk: accepteert Perelman de prijs? De prestigieuze Fields Medal liet hij tenslotte ook aan zich voorbij gaan in 2006. Perelman schijnt zich ergens in St.-Petersburg op te houden en wil het liefst geen aandacht.

Hier kun je het persbericht van het Clay Mathematics Institute lezen, inclusief meer informatie over de wiskunde, en hier een ietwat sensatiegericht artikel uit de Daily Mail waarin beweerd wordt dat Perelman de prijs al heeft geweigerd. De officiële Clay website rept daar echter met geen woord over.

Edit: het lijkt erop dat Perelman inderdaad geweigerd heeft; zie ook the Guardian.

12 reacties op “Perelman krijgt Millennium Prize”

 1. Brecht Dekeyser:

  Neen, natuurlijk niet, hij heeft alles wat hij wil:
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GH12NUDKU

 2. Frans Faase:

  Volgens een artikel op Life.ru heeft Perelman via de telefoon gezegd dat hij nog geen beslissing heeft genomen wat betreft het aanvaarden van de prijs. Zie verder: http://www.lifenews.ru/news/18018

 3. P:

  Kan iemand in lekentaal uitleggen wat het Poincaré-vermoeden inhoudt?

 4. Speicus:

  Zie http://www.lmgtfy.com/?q=simple+poincare+conjecture

 5. Arno van Asseldonk:

  Zie voor wat Perelmans weigering om zowel de Fieldsmedaille als de Millenniumprijs in ontvangst te nemen voor het imago van de wiskunde betekent http://www.voxlog.nl/2010/03/26/%e2%80%98halve-gare%e2%80%99-perelman-imagodeuk-voor-wiskunde/

 6. Arno van Asseldonk:

  @P: In de Volkskrant wordt het vermoeden van Poincaré als volgt toegelicht: "De stelling van Poincaré (in 1904 door de Fransman Henri Poincaré geformuleerd) is een stelling uit de topologie, die vaststelt hoe een driedimensionale bol in een ruimte van n dimensies is te herkennen. Als, aldus Poincaré, iedere willekeurige lus op een oppervlak tot een enkel punt is samen te trekken, moet het om een bol gaan."

 7. HalveWiskundige:

  @Arno van Asseldonk, Saturday 27 March 2010 om 16:40:
  Hûh? Geen verstand van marketing, Arno? Perelman vestigt wereldwijd de aandacht op wiskunde. Zijn weigering om prijzen te accepteren is juist goed voor de wiskunde! Vanwege de publiciteit. Elke publiciteit is goed.

 8. Arno van Asseldonk:

  @HalveWiskundige: Wellicht kun je de vraag "Geen verstand van marketing" beter aan professor Landsman voorleggen dan aan mij. Ik heb zelf weliswaar geen verstand van marketing, maar Perelmans weigering lijkt me desondanks niet goed voor het imago van de wiskunde. Of het voor de wiskunde zelf zo goed is, is ter beoordeling van de wiskundige gemeenschap zelf.

 9. HalveWiskundige:

  @Arno van Asseldonk 19:14: Perelmans weigering is buitengewoon goed voor het imago van de wiskunde. Geloof het of niet, maar er gaan hele dagen voorbij dat van de wereldbevolking vrijwel niemand een gedachte aan de wiskunde wijdt. Perelman brengt hier verandering in! Geef hem volgend jaar weer een prijs om te weigeren.
  PS Van Landsman heb ik nog nooit gehoord. Wie is dat?

 10. HJ:

  Professor Landsman heeft persoonlijk drie jaar geleden het imago van de wiskunde opgepoetst door enthousiast de pers te woord te staan over het kraken van een eeuwenoud wiskundig raadsel. Uiteindelijk moest hij toegeven dat het probleem toch niet helemaal op het nivo stond van de oplossing van het vermoden van Poincaré.
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article409036.ece/Magisch_vierkant_toch_geen_sensatie

 11. HalveWiskundige:

  @HJ 23:24: Dank!
  *grijnst*

 12. Wiskundemeisjes » Blog Archive » Perelman is niet komen opdagen:

  [...] voor het bewijzen van het Poincaré-vermoeden toegekend kreeg. Daar schreven we al eerder dit stukje en deze column [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.