Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Horror in een krimpende kamer


In Filmpjes, door Ionica

Deze recensie verscheen eerder in Delta.

Vier wiskundigen zitten opgesloten in een kamer, hydraulische pompen duwen de muren langzaam maar zeker naar elkaar toe. Als de genieën niet heel snel wat wiskundige raadseltjes oplossen, dan worden ze verpletterd.

'Fermat's Room' begint met een zwart scherm. Je hoort een man vragen: 'Ken je de priemgetallen? Als je ze niet kent, kun je beter gaan.' Een dandy-achtige jonge wiskundige is aan het woord. Hij pocht tegen een groepje vrouwen over zijn bewijs van het Vermoeden van Goldbach. Hij legt uit dat dit eeuwenoude vermoeden inhoudt dat elk even getal de som is van twee priemgetallen, getallen die alleen deelbaar zijn door één en zichzelf. Hij demonstreert wat voorbeelden: 18 is 7 plus 11 en die 7112 op het kenteken van een auto verderop is natuurlijk 5119 plus 1993. Het begincitaat lijkt wat overdreven, want veel moeilijker dan dit wordt de wiskunde niet in deze film.

Deze dandy is één van vier wiskundigen die een mysterieuze brief krijgen van 'Fermat'. In de brief staat een getallenraadsel: wie dat goed oplost, mag naar een speciale bijeenkomst komen. In werkelijkheid zouden de meeste wiskundigen zo'n brief onmiddellijk in de prullenbak gooien, maar in de film storten ze zich allemaal op het raadsel.

Fermat heeft de vier wiskundigen een codenaam gegeven. De dandy is 'Galois', naar de opvliegende wiskundige die op jonge leeftijd sneuvelde bij een duel. Een uitvinder krijgt de eveneens toepasselijke bijnaam 'Pascal'. Een wat oudere schaker wordt 'Hilbert', ook een invloedrijke wiskundige. Tenslotte is de enige vrouw in het gezelschap 'Oliva', genoemd naar een Spaanse filosofe. Jammer dat de filmmakers geen geschikte vrouwelijke wiskundige konden vinden om haar naar te vernoemen.


(Klik voor een vergroting)

(Klik op het plaatje voor een vergroting)


De bijeenkomst zelf vindt plaats in een mooi ingerichte kamer in een verlaten pakhuis. Na een paar minuten komt Fermat binnen, een vriendelijke, oudere heer. Hij legt niets uit, maar stelt voor dat ze eerst samen eten. Na het diner wordt hij gebeld door het ziekenhuis waar zijn dochter ligt. Hij verontschuldigt zich, zegt dat ze maar zonder hem moeten beginnen en rijdt weg.
Dan begint de ellende. Op een PDA komt een raadsel binnen, met de mededeling dat ze een minuut hebben om het op te lossen. Als de minuut om is, beginnen de muren te bewegen, langzaam schuiven ze naar elkaar toe. Zodra ze het goede antwoord geven, stoppen de muren. Maar direct komt er een nieuw raadsel, met weer een minuut bedenktijd. Onder grote tijdsdruk werken de wiskundigen aan de raadsels. Ondertussen vragen ze zich af waarom juist zíj in deze kamer zijn opgesloten en wie in hemelsnaam die Fermat is.De trailer van Fermat's room.

'Fermat's room' is het debuut van het Spaanse duo Luis Piedrahita en Rodrigo Sopena, die het scenario ook schreven. De film is gemaakt in korte tijd, met een klein budget. Dat is niet te zien. Alles ziet er prachtig uit en de acteurs zijn overtuigend. De plot zit slim in elkaar en heeft, zoals het hoort bij een thriller, een flink aantal onverwachte wendingen.
Het idee van de krimpende kamer is erg beklemmend, maar toch wil 'Fermat's room' niet echt spannend worden. Het helpt ook niet dat de opgegeven raadsels nogal flauw zijn. Bijvoorbeeld: hoe meet je negen minuten met twee zandlopers van respectievelijk vier en zeven minuten? Het is een tikje onwaarschijnlijk dat een wiskundige zo'n raadsel nog nooit heeft gehoord en hier lang over moet nadenken.

Het grootste raadsel is voor wie deze film bedoeld is. De meeste mensen hebben weinig zin om een film over wiskundigen en wiskundige raadsels te kijken (ik moest de dvd dan ook alleen kijken, ondanks mijn aanbiedingen voor popcorn en gratis drank aan vrienden). Jammer, want de film is juist voor leken aardig. Liefhebbers van wiskunde zullen de film waarschijnlijk wat flauw vinden.

Luis Piedrahita / Rodrigo Sopena – 'Fermat's Room' – Filmfreak - Speelduur 90 minuten dvd Spaans met ondertiteling 14,95 euro

16 reacties op “Horror in een krimpende kamer”

 1. Relinde:

  Een paar maanden geleden is deze film te zien geweest op een filmavondje van wiskundigen op de TU/e. Ionica, ik had je uitgenodigd als ik had geweten dat je nu in je eentje de film moest kijken...

 2. Ionica:

  Wat grappig! Hoe vonden jullie de film? En was er ook popcorn?

 3. Michiel:

  Ik heb de film een paar maanden geleden gezien. Vond hem wel aardig...

 4. Googol:

  Ik kijk veel films.
  Door de trailers en verhalen had ik veel
  van Fermat's Room verwacht.
  Dat viel behoorlijk tegen.

  Een dun verhaallijntje, slecht gespeeld en
  wiskundigen die zich zouden bezighouden met simpele raadseltjes?

 5. Vincent:

  Is het niet heel logisch dat de raadsels simpel zijn? Als je al die moeite doet om zo'n huis te bouwen en wiskundigen ernaartoe te lokken en raadsels te verzamelen dan wil je toch niet dat ze binnen twee minuten al dood zijn? Het zou voor de kijker misschien wel leuk zijn 'he he, eindelijk van die vervelende wiskundigen af, kan ik nu even ongestoord de tv uitzetten en over het raadsel nadenken' maar vanuit de slechterik geredeneerd is het een beetje een anti-climax.

 6. Googol:

  Nee, het lijkt me niet logisch dat de raadsels zo simpel zijn.
  Voor het oplossen ervan hoef je geen wiskundige te zijn,
  terwijl het verzamelen van die wiskundigen
  nu juist het idee achter de film is.

 7. Speicus:

  Van al die boeken in de krimpende kamer kun je volgens mij wel een paar solide rijen op de vloer leggen, van muur tot muur, om het krimpen tegen te gaan. Of de muur breekt open en dan zijn ze meteen vrij. 't Is maar een ideetje.

 8. P:

  is de film geschikt om in de klas te kijken (zeg: VWO2)?

 9. Googol:

  In de klas zou ik Flatland laten zien.
  Een film van een half uur naar het boek van Abbott Abbott.
  De Wiskundemeisjes schreven er al over:
  http://www.wiskundemeisjes.nl/20061010/flatland-the-movie/

 10. Relinde:

  Zelf vond ik het een best onderhoudende film, niet echt een topstuk maar leuk genoeg om een avondje mee te vullen. (Zeker met je wiskundevriendje op de bank, dan kan je doen wie het snelste de raadsels opgelost heeft!) Dat had ik voorafgaand aan bovengenoemde filmavond aan mijn collega's verteld, en die waren het er niet helemaal mee eens geloof ik. Ze hadden overigens geen popcorn maar wel pizza :-)

 11. Marco:

  I think it's a great film (one of the few Spanish movies without a naked woman) despite what are suposed to be hard problems for the best mathematicians in the world are just the classic puzzle problems. Still, I've recomended it to plenty of people and I shall continue doing it.
  Btw, one of the directors (Luis Piedrahita) is also a magician and a very funny humorist.

 12. Bart Meijer:

  "de film is juist voor leken aardig" deed me aan Chuang-Tzu denken, die met zijn vriend kijkt naar vissen die in een rivier aan het spartelen zijn. "Dat vinden vissen nu zo fijn," zegt hij. "Hoe weet jij dat? Ben jij soms een vis?" vraagt vriend. "Hoe weet jij dat ik dat niet weet? Ben jij mij soms?"

 13. hop over to here:

  hop over to here

  Wiskundemeisjes » Blog Archive » Horror in een krimpende kamer

 14. muurstickers:

  goed artikel

 15. Muurstickerstunter:

  Leuk geschreven, ben na het kijken van de trailer erg benieuwd geworden na de film. Komende week maar eens opzetten.

 16. StickySticker:

  Heb de film na het lezen van dit artikel gelijk op gezet. Echt een aanrader. Misschien iets als superfancy escape room :)!
  10

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.