Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Venn-diagrammen buiten de wiskunde


In Column, door Jeanine

Deze column verschijnt vandaag in de Volkskrant.

Wiskundemeisjes houden niet alleen van formules, maar ook van verhelderende plaatjes. Een van de simpelste visualisaties in de wiskunde is het zogenaamde Venn-diagram. U heeft er vast wel eens eentje gezien: een Venn-diagram ziet eruit als een aantal cirkels (of eventueel andersvormige blobs) die elkaar gedeeltelijk overlappen.

venn-diagram

Zo’n cirkel stelt een verzameling objecten met een bepaalde eigenschap voor, een andere cirkel een verzameling objecten met een andere eigenschap, en in de overlap zitten alle objecten die zowel de ene als de andere eigenschap hebben. Bijvoorbeeld: één cirkel stelt de verzameling fietsen voor en een andere cirkel de verzameling van alle rode dingen. Het stukje overlap stelt dan de verzameling van alle rode fietsen voor, dat zijn namelijk de objecten die in allebei de cirkels thuishoren.

In de verzamelingenleer, een abstracte theorie die ten grondslag ligt aan eigenlijk alle wiskundige principes, heet zo’n overlap de doorsnede.

Toevallig kwam ik afgelopen week drie keer een Venn-diagram tegen in een andere context dan wiskunde. Het eerste was het saaiste, dat stond in mijn leerboek Effectief leren (jawel, dit wiskundemeisje studeert aan de lerarenopleiding).

Bij het bespreken van de zogenaamde meervoudige intelligenties werd ons, de docenten-in-spe die op al die soorten intelligenties moeten kunnen inspelen, de volgende tip gegeven: “Het is mogelijk voor leerlingen die sterk visueel-ruimtelijk georganiseerd zijn om niet alleen tabellen te maken maar ook te werken met visuele indelingsschema’s.” Als leerlingen een lijst verschijnselen die voorkomen in de stad of op het platteland moeten ordenen, kunnen ze dat bijvoorbeeld doen met een Venn-diagram. In de ene cirkel moeten ze dan kenmerken van de stad zetten, in de andere die van het platteland, en in de overlap komen de kenmerken die voor allebei gelden.

Ik moet toegeven dat op die manier nadenken voor mijzelf best goed werkt, en dat ik wel houd van visuele ordeningen. Het ziet er ook zo vrolijk uit, zo’n tekening in je schrift, zeker als je leuke kleurtjes gebruikt.

Daarna kwam ik een Venn-diagram tegen in het boek Bad influence van William Sutcliffe (een aanrader!). De tien-jarige hoofdpersoon beschrijft het gedrag van zijn zus Rachel en haar beste vriendin Lucy met een Venn-diagram: Lucy en Rachel zijn allebei grote cirkels met een héél grote overlap, en everyone else in the universe staat in een heel klein cirkeltje daarnaast, helemaal los van Rachel en Lucy.

nerddiagram

Dit plaatje komt van Scheikundejongens.nl.

Het derde Venn-diagram vond ik (hoe kan het anders) op internet, waar een heleboel grappige Venn-diagrammen te vinden zijn. Dit diagram geeft de verschillende nerd-achtige types aan die er bestaan. Er zijn drie cirkels: obsessie, sociale onhandigheid en intelligentie. Als je obsessief en intelligent bent, ben je een geek; ben je sociaal onhandig en obsessief, dan ben je een dork; en de doorsnede tussen sociaal onhandige en intelligente mensen bestaat uit dweebs. Als je alle drie de eigenschappen bezit ben je een echte nerd.

Ik begon toen te vrezen dat de doorsnede tussen de mensen die het gebruik van Venn-diagrammen in de gewone wereld leuk vinden en nerds ook tamelijk groot is.

8 reacties op “Venn-diagrammen buiten de wiskunde”

 1. Martijn:

  Doet me denken aan http://xkcd.com/523/

 2. Kevin:

  Ben wel sociaal incapabel en intelligent, maar of ik obsessief ben?

 3. HJ:

  In September 2006 stonden de vorige verkiezingen voor de deur en plaatste de Volkskrant een Venn-diagram voor de 'grote drie'. Geen ingreep aftrek hypotheekrente staat er bij de doorsnede van CDA en VVD. Afschaffen eigenarendeel OZB is alléén van de VVD. Sindsdien vraag ik mij af of ik nog iets moet uitleggen bij de behandeling van dit onderwerp op college: ik laat ter illustratie het plaatje zien en vraag of men de krant kan begrijpen. Het enige wat ik kan toevoegen is dat er ook een gedeelte van het Venn-diagram is dat buiten de drie cirkels ligt, de programmapunten waar niemand vóór is.
  Ik wil hier dus graag de aandacht vestigen op de mensen die sociaal handig zijn, maar niet zo intelligent en niet vasthoudend.

 4. Bert Hooyman:

  Jeanine,
  de geek is je redding. Kun je gewoon zeggen dat je sociaal heel capabel bent en daarnaast lichtelijk bezeten en slim. Geeks zijn okee.

 5. Martijn:

  Het verschil tussen de nerd-achtigen wordt ook in deze strip mooi uitgelegd:
  http://gizmodo.com/5528552/this-is-why-im-not-a-dork

 6. Wiskunde | Wiskundemeisjes » Blog Archive » Venn-diagrammen buiten de wiskunde:

  [...] Een van de simpelste visualisaties in de wiskunde is het zogenaamde Venn-diagram. U heeft er vast wel eens eentje gezien: een Venn-diagram ziet eruit als een aantal cirkels (of eventueel andersvormige blobs) die elkaar gedeeltelijk Read more [...]

 7. Joram Keijser:

  En doet míj denken aan http://xkcd.com/747/ .

 8. kaas:

  ik hoop dat je doorgaat met zulke mooie artikelen!!! klasse!!!!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.