Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Martin Gardner overleden


In Nieuws, door Jeanine

Het is al een paar dagen geleden, maar zoals je in het vorige stukje kunt zien zijn we op reis, en we zitten dus niet zo vaak achter onze laptops... Afgelopen zaterdag is Martin Gardner overleden. In oktober schreven we nog een stukje over hem, want toen werd hij 95.

martingardner

Gardner is vooral bekend vanwege zijn gigantische hoeveelheid boeken en columns over recreatieve wiskunde. Hij heeft ook mooie annotaties gemaakt bij de Alice-boeken van Lewis Carroll. Voor wie meer over hem wil lezen: op de site van de Scientific American is naar aanleiding van zijn overlijden een profiel gepubliceerd uit 1995. Via zijn wikipedia pagina kun je ook nog een aantal wat recentere interviews lezen.

2 reacties op “Martin Gardner overleden”

 1. Rudiger Vanden Driessche:

  Op de laatste bijeenkomst "Gathering for Gardner" wordt door Gary Foshee een interessant probleem voorgelegd:
  "Ik heb twee kinderen. Eén is een jongen geboren op een dinsdag. Wat is de waarschijnlijkheid dat ik twee jongens heb?". Daarna voegde hij eraan toe "Het eerste wat je denkt is "Wat heeft dinsdag ermee te maken? Wel het heeft er alles mee te maken".
  Het verrassende antwoord staat in een artikel http://www.newscientist.com/article/dn18950-magic-numbers-a-meeting-of-mathemagical-tricksters.html gepubliceerd ter gelegenheid van Gardner's overlijden.

 2. Saskia:

  Ik heb in 2004 van mijn vader (Bram Muijen) enkele boekjes van Martin Gardner geërfd. Maar ook een brief van Bram aan MG en een persoonlijk (weliswaar getypte) antwoord van MG aan Bram (datum 16 april 1973). Daar was hij heel trots en zuinig op. Ik op mijn beurt ook.
  Bram was een kei in recreatieve wiskunde. Ook daar heb ik een beetje van geërfd. Al heb ik nooit zijn niveau kunnen bereiken, laat staan dat van Martin Gardner.
  Jammer dat hij nu ook niet meer onder ons is.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.