Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Roddels - Niet meer live uit Oslo


In Nieuws, door Ionica

We zijn inmiddels terug in Nederland. Ons optreden op de Abelparty ging (ondanks een uitvallende beamer) heel goed. Nu is het tijd om jullie de beloofde roddels uit Oslo te brengen!

Roddel 1: de nieuwe president van de International Mathematical Union.

Een anonieme, maar zeer betrouwbare, bron vertelde ons dat zeer binnenkort László Lovász terugtreedt als president van de International Mathematical Union. Dezelfde bron wist te melden dat Ingrid Daubechies de nieuwe president wordt. Dat jullie het maar vast weten.


gossiping

Roddel 2: de Fieldsmedailles.
Op 19 augustus worden in India de nieuwe winnaars van de Fieldsmedailles bekend gemaakt. Wij polsten eens wat wiskundigen over wie er zeker zo'n medaille zou winnen. Een Zuid-Amerikaanse wiskundige (die trouwens driemaal vroeg of ik vreemdging en me zijn kamernummer gaf voor het geval ik me zou bedenken, maar dat is een heel ander soort roddel) wist zeer zeker dat Artur Avila er één zou krijgen. Aan de andere kant zat een Britse wiskundige die zei dat er maar één medaille zeker was: die voor Ngô Bao Châu. Later volgden er nog een heleboel namen en geruchten. Terence Tao zou laatst in een brief geschreven hebben dat iemand nog in de running was voor een medaille, terwijl iemand anders zeker wist dat de winnaars al in februari waren gekozen.

In juli zullen de wiskundemeisjes een Fieldsmedailletoto organiseren, waarbij jullie ook allemaal een poging mogen doen om te voorspellen wie zo'n mooie medaille krijgt.

3 reacties op “Roddels - Niet meer live uit Oslo”

 1. Johan:

  Als dat waar is: leve België en leve vrouwelijke wiskundigen :D

  Zij is de enige Belgische wiskundige die ik van naam ken en nog ongeveer weet wat ze verwezenlijkt heeft. Misschien hebben jullie meer voorbeelden van Belgische wiskundigen met faam?

 2. Arne:

  Belgische (nog levende) wiskundigen in het algemeen: uiteraard legendes als Pierre Deligne, Jacques Tits, Jean Bourgain. Maar vrouwelijke wiskundigen - nee, dan denk ik dat Ingrid Daubechies met lichtjaren voorsprong de enige grote naam is.

 3. Louis:

  Elias Stein is alvast als Belg geboren.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.