Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Patronen in de driehoek van Pascal


In Trivia, door Ionica

Herinneren jullie je de driehoek van Pascal nog van school? Ik gebruikte hem vooral om de coëfficienten van \(\) snel te vinden in de \(\)-de rij. Zo maak je de driehoek:


Opbouwen van de driehoek van Pascal

In de driehoek van Pascal zitten allemaal mooie patronen. Geef bijvoorbeeld eens alle oneven getallen een kleurtje. Waar doet dit patroon je aan denken?


pascal

5 reacties op “Patronen in de driehoek van Pascal”

 1. Ed:

  Sierpinski. Ik herinner me iets over koekjesbakkende wiskundemeisjes?

 2. Jeroen:

  Kleur ook maar eens alle drievouden!

 3. Willem:

  Zie http://ptri1.tripod.com/ voor nog meer patronen.

 4. Robert de Vuijst:

  Hallo, wiskunde meisjes, jullie zouden absoluut de website van een zekere meneer Ron Knott over het getal Phi eens moeten bezoeken!! Deze meneer is verbonden aan de universiteit van Surrey, Engeland, die deze site ook faciliteerd.

  Hieronder zien jullie de adressen van een vijftal pagina's van deze prachtsite:

  http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Fibonacci/fib.html

  http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Fibonacci/fibFormula.html

  http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Fibonacci/cfINTRO.html

  http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Pythag/pythag.html

  http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Fibonacci/fibmaths.html

  Deze site heeft nog meer pagina's, maar je komt heel simpel van de ene naar de andere, waar een aanverwant onderwerp wordt uitgediept. Deze site gaat hoofdzakelijk over het getal Phi en drie wiskunde dingen die daar nauw verband mee houden: De gulden snede, de Fibonacci rij en de "golden string".

  Ik zou supergraag ook websites vinden die over het getal pi en over het getal E, het grondtal van natuurlijke logaritmen, gaan. Die zijn er natuurlijk in overvloed, maar het lukt me niet er een te vinden die net zo toegankelijk, uitvoerig en inzichtverschaffend is als deze en die de materie van zoveel kanten belicht. Als je deze site hebt doorgenomen, begrijp je heel veel van het getal Phi en heb je meer dan oppervlakkige standaardkennis.

  Ik zoek dus geen saaie wikipedia achtige sites die alleen een verplicht nummertje geven en waar je alleen het hoognodige te weten komt. Ik knap gewoon af van die beknoptheid. Bezoek dus de site van Ron Knott en jullie weten hoe ik vind dat het wél moet. En ik wil heel graag mijn kennis verrijken over de zo belangrijke getallen pi en E en hoop dat jullie mij naar een paar geschikte sites kunnen verwijzen.

  Groetjes,
  Rob

  P.S.
  Hier heb ik nog een andere aanrader voor jullie: "Leerboek der algemene theoretische rekenkunde" van Fred Schuh, bestaande uit twee delen en uitgegeven door P. Noordhoff. Het is in de jaren twintig van de vorige eeuw uitgegeven, maar via internet nog steeds te bestellen.

 5. Arno van Asseldonk:

  @Robert de Vuijst: Het grondtal van de natuurlijke logaritmen wordt altijd met de kleine letter e aangegeven.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.