Dit bericht is geplaatst op zondag 25 juli 2010 om 09:59 in categorieën Trivia. Je kunt de reacties volgen via een RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van je eigen site plaatsen.
Wiskundemeisjes
Ionica & Jeanine
Patronen in de driehoek van Pascal
In Trivia, door Ionica
Herinneren jullie je de driehoek van Pascal nog van school? Ik gebruikte hem vooral om de coëfficienten van \(\) snel te vinden in de \(\)-de rij. Zo maak je de driehoek:

In de driehoek van Pascal zitten allemaal mooie patronen. Geef bijvoorbeeld eens alle oneven getallen een kleurtje. Waar doet dit patroon je aan denken?

zondag 25 juli 2010 om 10:40
Sierpinski. Ik herinner me iets over koekjesbakkende wiskundemeisjes?
maandag 26 juli 2010 om 10:35
Kleur ook maar eens alle drievouden!
dinsdag 27 juli 2010 om 08:39
Zie http://ptri1.tripod.com/ voor nog meer patronen.
woensdag 15 juni 2011 om 02:35
Hallo, wiskunde meisjes, jullie zouden absoluut de website van een zekere meneer Ron Knott over het getal Phi eens moeten bezoeken!! Deze meneer is verbonden aan de universiteit van Surrey, Engeland, die deze site ook faciliteerd.
Hieronder zien jullie de adressen van een vijftal pagina's van deze prachtsite:
http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Fibonacci/fib.html
http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Fibonacci/fibFormula.html
http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Fibonacci/cfINTRO.html
http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Pythag/pythag.html
http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Fibonacci/fibmaths.html
Deze site heeft nog meer pagina's, maar je komt heel simpel van de ene naar de andere, waar een aanverwant onderwerp wordt uitgediept. Deze site gaat hoofdzakelijk over het getal Phi en drie wiskunde dingen die daar nauw verband mee houden: De gulden snede, de Fibonacci rij en de "golden string".
Ik zou supergraag ook websites vinden die over het getal pi en over het getal E, het grondtal van natuurlijke logaritmen, gaan. Die zijn er natuurlijk in overvloed, maar het lukt me niet er een te vinden die net zo toegankelijk, uitvoerig en inzichtverschaffend is als deze en die de materie van zoveel kanten belicht. Als je deze site hebt doorgenomen, begrijp je heel veel van het getal Phi en heb je meer dan oppervlakkige standaardkennis.
Ik zoek dus geen saaie wikipedia achtige sites die alleen een verplicht nummertje geven en waar je alleen het hoognodige te weten komt. Ik knap gewoon af van die beknoptheid. Bezoek dus de site van Ron Knott en jullie weten hoe ik vind dat het wél moet. En ik wil heel graag mijn kennis verrijken over de zo belangrijke getallen pi en E en hoop dat jullie mij naar een paar geschikte sites kunnen verwijzen.
Groetjes,
Rob
P.S.
Hier heb ik nog een andere aanrader voor jullie: "Leerboek der algemene theoretische rekenkunde" van Fred Schuh, bestaande uit twee delen en uitgegeven door P. Noordhoff. Het is in de jaren twintig van de vorige eeuw uitgegeven, maar via internet nog steeds te bestellen.
woensdag 15 juni 2011 om 19:31
@Robert de Vuijst: Het grondtal van de natuurlijke logaritmen wordt altijd met de kleine letter e aangegeven.