Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Rubiks kubus


In Nieuws,Puzzels,Trivia, door Jeanine

Aangezien we het al op talloze blogs en andere plekken op het internet zagen staan en bovendien niet heel blij werden van het onelegante brute-forcen schreven we tot nu toe niets over het laatste Rubiks-kubus-nieuws: deze week werd bekend dat een Rubiks kubus vanuit elke positie in twintig zetten of minder op te lossen is. Maar ik vrees dat we van jullie, oplettende lezers, aansporende e-mails blijven krijgen tot we het toch doen. Dus alsnog!

Rubik

Het bewijs is gegeven door Morley Davidson, John Dethridge, Herbert Kociemba en Tomas Rokicki. Het getal dat nu bepaald is, staat ook wel bekend als "God's Number": aangenomen dat God altijd de allerefficiëntste serie handelingen gebruikt om de kubus op te lossen, dan is dit het grootste aantal handelingen dat hij nodig kan hebben.

Op deze site van de BBC kun je meer lezen, en op www.cube20.org lees je van alles over het nieuwe bewijs en de geschiedenis van het probleem.

Voor iedereen die er al genoeg over heeft gelezen: als toegift een linkje naar de 38 Coolest and Geekiest Rubik’s Cube Designs! Hieronder een paar voorbeelden.

braille-rubiks-cube

bizarre-rock-rubiks-cube

7 reacties op “Rubiks kubus”

 1. P:

  Ik vroeg me al af waarom het er niet stond. Dit bericht haalde zelfde het NOS journaal op de radio. Overigens had de nieuwslezer (en/of degene die zijn tekst schrijft) weinig kaas gegeten van wiskunde. De beste man had het over een "bijna oneindig" aantal beginsituaties. Auw...

 2. Jeanine:

  @P: haha, bijna oneindig! :-D

 3. Guido:

  Zie je? Brute kracht werkt zelfs bij de Wiskundemeisjes, alhoewel je ze waarschijnlijk makkelijker met een elegant bewijs verleidt.

 4. Ed:

  Geen bewijs, maar wel leuk bezig met de cube... http://txf.nl/hV-

 5. fred schalekamp:

  Wat is er tegen brute force? Soms kan het niet anders.
  Trouwens het vierkleurenprobleem is ook zo opgelost.

 6. Niels:

  Voor een wiskundige is (volgens mij) de weg naar de oplossing belangrijker dan de oplossing zelf.

 7. HJ:

  Met brute force is niets mis. Zeker niet als er veel rekenkracht tegenaan gegooid moet worden, of als er intelligente methorden nodig zijn. Maar nu we het antwoord weten zijn er vast ook mensen die het willen begrijpen: kijken of je uit de struktuur van de groep de grens kan beredeneren. Dat geldt ook nog steeds voor het vierkleurenprobleem ben ik bang.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.