Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundig vlechten en dansen


In Filmpjes,Kunst, door Ionica

Ik heb dit jaar getwijfeld of ik mee zou doen aan de Dance your PhD contest. Ik zag al een showballet met kettingbreuken voor me, maar bedacht net op tijd dat ik zelf eigenlijk niet zo goed kan dansen.

Maar...knopenkoning Roland van der Veen kan wél dansen en besloot om bij de verdediging van zijn proefschrift samen met zijn paranimfen een dans te doen. Hoe cool is dat?

Roland heeft twee filmpjes online gezet. Het eerste laat zijn lekenpraatje zien, waarin Roland uitlegt hoe je vlechten tegenkomt bij het roeren in een kopje koffie en hoe je dat zelfde beeld kunt gebruiken om te begrijpen hoe de kwantumcomputer werkt.Aan het einde van het filmpje (voor wie nog niet gelijk heeft gekeken) poneert Roland zijn belangrijkste stelling:

Wiskunde is een uitvoerende kunst.

En vervolgens danst hij samen met zijn paranimfen een Tango en een Lindy Hop (een Lindy Hop!) met linten in de hand. Ze leggen al dansend een knoop in de linten, net als de kwantumdeeltjes dat doen. Daarna volgt nog een korte indruk van de werkelijke verdediging van zijn proefschrift.We feliciteren Roland van harte met zijn doctorstitel en hopen dat hij wiskunde en dans nog vaker zal combineren!

4 reacties op “Wiskundig vlechten en dansen”

 1. Michiel:

  ik kreeg altijd knopen in mijn benen tijdens dansles.....

 2. Tomaso:

  Fantastisch, wat leuk!

 3. Joshua:

  Ontzettend veel respect, ik zou het niet durfen. Had elkele dagen hiervoor ook al een presentatie van hem gezien die erg goed was. Gefeliciteerd met je verdiende doctoraal dus!

 4. Marja:

  Jammer, dat het slot niet zo goed verstaanbaar is. geweldig, als je een lastig onderwerp kunt vertalen in een dans!!!
  wmb(wat mij betreft) Cum Laude!
  Marja
  PS
  Wiskunde is allemachtig prachtig!!!!

  wiskunde is puur genot op deze wijze. Was ik maar 20!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.