Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Op vrouwenjacht met wiskundigen


In Column, door Ionica

Deze column verschijnt vandaag in de Volkskrant.

Ongetwijfeld wordt deze kerstvakantie A beautiful mind weer eens herhaald op televisie. Deze Oscarwinnende film beschrijft het leven van wiskundige John Nash. Hij deed op jonge leeftijd briljant werk, maar kreeg paranoïde schizofrenie en was tientallen jaren in de ban van waanideeën. Hij herstelde na dertig jaar van zijn ziekte en ontving op 66-jarige leeftijd de Nobelprijs voor Economie voor zijn jeugdwerk. Een prachtig verhaal voor een feel-good-movie natuurlijk. Alleen jammer dat A beautiful mind soms wat weinig lijkt te begrijpen van wiskunde.

Zo probeert de film in een barscène Nash’s belangrijkste idee uit te leggen. Wie de film heeft gezien, herinnert zich het vast: Nash zit met een groepje vrienden in de kroeg en ze zien een groepje vrouwen. Eén vrouw (een blondine) is het mooiste, haar vriendinnen (brunettes) zijn iets minder aantrekkelijk. De vraag is nu wat de beste strategie is voor de vrienden om deze vrouwen te versieren, onder de aanname dat elke man het liefste de blondine wil, maar dat een brunette beter is dan geen vrouw.


De kroegtijgers uit A beautiful mind

De kroegtijgers uit A beautiful mind


De vrienden van Nash willen in eerste instantie allemaal tegelijk op de blondine afgaan om haar te versieren. Maar Nash werpt tegen dat dit een domme strategie is: de blondine zal arrogant worden en hen stuk voor stuk afwijzen. Daarna hebben de brunettes geen zin om tweede keus te zijn, dus uiteindelijk gaat iedereen alleen naar huis. Nash heeft een beter idee. Als nu eens niemand op de blondine afgaat, maar alle mannen gelijk op een brunette afstappen. Dan zijn hun kansen op succes veel groter! En een brunette is immers beter dan niets.

De film probeert hiermee het Nash-evenwicht te illustreren, een begrip uit de speltheorie. Kort door de bocht heb je in speltheorie een aantal spelers die elk een doel hebben (in dit voorbeeld is dat een zo mooi mogelijke vrouw versieren). Elke speler kan kiezen uit verschillende strategieën en weet niet wat de anderen doen. Hij moet met beperkte informatie een zo goed mogelijke strategie kiezen.

Nash bewees dat er (onder bepaalde voorwaarden) een evenwichtssituatie bestaat, waarbij elke speler zijn strategie niet meer kan verbeteren - ook niet als hij wél zou weten wat de anderen doen. Deze situatie wordt het Nash-evenwicht genoemd en dit is precies het werk waarvoor hij zijn Nobelprijs kreeg.

Waar gaat A beautiful mind nu de fout in? Het probleem bij de strategie die Nash in de film voorstelt, is dat het helemaal geen evenwicht is: elke man kan zijn strategie verbeteren door als enige op de blondine af te stappen. Een strategie die wel een Nash-evenwicht is, is bijvoorbeeld dat één man op de blondine afstapt en de anderen op de brunettes. En wie de mooiste vrouw dan krijgt? Dat ligt nogal voor de hand: de aantrekkelijkste man.

Aan het einde van de kroegscène lijkt Nash trouwens sjans te hebben met de blondine. Maar hij rent terug naar zijn kamer omdat hij liever verder wil werken aan zijn wiskunde. Dat hebben de filmmakers dan weer wel goed begrepen van wiskundigen.

16 reacties op “Op vrouwenjacht met wiskundigen”

 1. Oscar:

  Het is veel handiger om zelf eerst de brunette aan te spreken, die laten lachen en dan raakt de blondine vanzelf wel geïnteresseerd.

 2. caroline:

  Wat is er mis met Brunettes?
  Wij zijn fundamenteel mooier, en vooral genetisch sterker, dan Blondines, dus altijd winst bij ons ;-)

 3. Joshua:

  Zo ontzettend bedankt, dit zat me dus al dwars sinds ik de film voor het eerst op mijn 15de zag. Een Nash-equilibrium zou plaatsvinden als één van de kroegvrienden "dibs" zegt op de blondine en de rest voor haar vriendinnen gaat. Zo moeilijk is het niet.. hoe kan het in gods naam dat de filmmakers dit fout hebben gedaan vraag ik me dan af?

 4. Larissa:

  Haha, mooi fragment uit de film.. en nu nu je dit zegt moet ik ook even nadenken over hoe het ook alweer zat, nu begrijp ik ook dat hetgeen de vrienden zouden doen niet tot een Nash-equilibrium zou komen.

 5. Meiden versierder:

  Filmmaker en wiskundige zijn duidelijk twee verschillende professies. Het was mij in de film zelf niet eens opgevallen. Hij had zijn genialiteit toch beter ook kunnen inzetten om vrouwen te versieren

 6. Meiden versierder:

  Wiskundige en filmmaker zijn duidelijk verschillende professies. Zonde dat hij niet overgaat tot het versieren van de blonde meid. Wiskundesommen zijn leuk, maar het leven heeft meer te bieden..

 7. vrouwen versieren:

  En zo wordt wiskunde toch nog een leuk vak :)

 8. Vrouw verleiden:

  Of je nu op blond of brunette valt, wat maakt het uit tijdens het versieren? Als je maar hun aandacht hebt, toch?

 9. Sexy Vrouwen:

  Ik zou eerst beginnen met de lelijkste, die is helemaal niet gewend om aandacht te krijgen van mannen dus zal ze super enthousiast zijn wanneer je haar aanspreekt. Vervolgens zou ik steeds meer vrouwen uit die groep erbij betrekken. De mooiste zou ik in het begin het meest negeren en ook een klein beetje beledigen zodat haar waarde daalt :-)

 10. sense:

  ik vindt het feit dat wiskunde en versieren zeer goed samengaan zeer inspirerend.. je kan hetversieren ook dagelijks toepassen !! top !!

 11. Thomas:

  Allereerst is het een heerlijke film!

  Zoals je in de film zag had de hoofdrolspeler meteen zijn aandacht op de blonde gericht, maar hij kon ze makkelijk allemaal krijgen!

 12. jansen:

  bruin, rood, blond. Het maakt voor een ultieme versierder toch niet uit welke kleur haar ze heeft

 13. Patrick:

  De beste strategie is om eerst de minder aantrekkelijke meisjes aan te spreken en de mooie dame te negeren. Dit is ze niet gewend omdat ze normaal alle aandacht krijgt. Ze zal dan ook willen weten "Hee wie is die kerel". Op een gegeven moment zeg je tegen de meisjes: "Hey ik heb jullie vriendin een beetje genegeerd. Vinden jullie het erg als ik haar even apart neem om haar ook wat aandacht te geven". Op dat moment ben je binnen!

 14. Speicus:

  @Patrick: Dit werkt misschien, als er geen anderen zijn die de mooie dame ondertussen aanspreken en "wegkapen". De beste strategie voor de meisjes -- het wordt nog wel eens vergeten dat deze niet willoos alleen maar reageren, maar zelf ook kunnen handelen -- is kritisch kijken en zeggen "Ik wacht op iemand", als ze inschatten beter te kunnen krijgen.

 15. hoe krijg ik mijn ex terug:

  Dat is zeker een mooie film!
  Wat een strategie..

 16. seks met je ex:

  De kroegtijgers, niets vergeleken de gemiddelde clubchick tegenwoordig : )

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.