Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Snelle Ada Kok en scorende Pelé


In Column, door Ionica

Deze column staat vandaag in de Volkskrant. (En ik vertelde een kortere versie van dit verhaal bij DWDD, een beetje ongelukkig in het niemandsland tussen het schrijven en verschijnen van deze column. Onderaan dit stukje staat het item, ik kom pas aan het einde.)

Maandag wordt bekend gemaakt welk boek de NS Publieksprijs wint. Misschien wel Bonita Avenue van Peter Buwalda. Mijn moeder las dat boek deze zomer en bleef het maar enthousiast aanbevelen. Eén van de hoofdpersonen was een wiskundige en mijn moeder was benieuwd of ik hem geloofwaardig vond.


BonitaAvenue

Ik begon met lichte tegenzin te lezen. Wiskundigen komen er in de literatuur meestal niet al te best vanaf. Ze zijn wereldvreemd, onsympathiek of knettergek. Het ergste is dat het meestal totaal oninteressante, eendimensionale personages zijn.

Over wiskundige Siem Sigerius in Bonita Avenue kun je veel zeggen, maar niet dat hij oninteressant of eendimensionaal is. Hij is charismatisch, invloedrijk en ongrijpbaar. In zijn jonge jaren blijkt hij judo-kampioen te zijn geweest. Wiskunde ontdekt Siem pas als hij met een been in het gips ligt en niet kan sporten. Hij vindt toevallig een boekje van de Nationale Wiskunde Olympiade en krijgt plezier in het kraken van de sommen. Op pagina 416 staat als voorbeeld:


ADA/ KOK = ,SNELSNELSNELSNEL . . .

met de vraag door welke cijfers je de gebruikte letters kunt vervangen zodat de breuk en het decimale antwoord kloppen.

Siem lost dit probleem vlotjes op, maar er staat niet hoe hij het doet. Het is natuurlijk ook een roman, geen wiskundeboek. Ik wilde toch weten hoe het moest en met wat gepuzzel lukte het me om de juiste getallen te vinden (hint: je gebruikt dat 0,SNELSNELSNELSNEL… hetzelfde is als SNEL/9999).

In het boek raakt Siem zo geïnspireerd door deze opgave dat hij een vriendje voor Ada Kok bedenkt: PELE3 = DOELPUNTEN. De oorspronkelijke eigenaar van het opgavenboekje prijst hem voor deze opgave en zegt “Ik heb mijn hele weekend besteed aan Pelé keer Pelé keer Pelé. Ik kom er niet uit.” Mij verging het hetzelfde toen ik deze puzzel probeerde, het leek wel of er helemaal geen oplossing bestond! Ik schreef hier iets over op Twitter en kreeg prompt een email van auteur Peter Buwalda. Hij bekende dat de Ada-Kok-puzzel een bestaande opgave was, maar dat hij de Pelé-variant zelf had bedacht. Tijdens het schrijven was hij nota bene al bang dat iemand zoals de wiskundemeisjes zijn puzzel zou gaan testen. Zijn angst was uitgekomen!

Het deed me deugd om te horen dat schrijvers bang zijn voor wiskundemeisjes. Maar om te laten zien dat ik helemaal niet zo angstaanjagend ben, bood ik aan om een nieuwe puzzel te verzinnen. Eéntje die wel klopt. Ik besloot dicht bij het origineel te blijven en kwam met


PELE * SPEL = DOEL * PUNT.

Deze opgave heeft een unieke oplossing, al is hij niet zo elegant stap-voor-stap op te lossen als die van Ada Kok. Maar omdat Siem deze puzzel verzint als hij nog nauwelijks iets van wiskunde weet, is dat niet zo gek.

Om de vraag van mijn moeder te beantwoorden: ik vond Siem een geloofwaardige en interessante wiskundige. En dat is nog maar één van de redenen dat Bonita Avenue een van de fijnste romans is die ik dit jaar las, dus ik stemde op Buwalda voor de NS Publieksprijs. Dat de beste moge winnen.8 reacties op “Snelle Ada Kok en scorende Pelé”

 1. Kees de Laat:

  ADA/KOK=0.SNEL... heeft twee oplossingen, toch?

  Bij de ene oplossing hebben ADA&SNEL en KOK&9999 een factor 33 gemeen.
  Bij de andere oplossing is de gemeenschappelijke "factor" 16.5.

 2. Ionica:

  Je mag aannemen dat het een vereenvoudigde breuk is, dus dan is er maar één oplossing.

 3. Relinde:

  Toevallig had ik deze column net gelezen voordat ik gistermiddag bij mijn ouders op de thee ging. Mijn moeder begon het boek ook aan te bevelen omdat het over een wiskundige gaat, dus ik heb het nu van haar geleend ;-)

 4. Lisanne:

  Wat leuk dat de schrijver zelf dan reageert! Ik ben zelf heel slecht in wiskunde en heb nog een hele hoop aan studieboeken en artikelen om door te ploegen, dus ga me er maar niet aan wagen!

 5. Hans de Fluiter:


  mogen n en L allebei 6 zijn?

  en in de nieuwe opgave geldt dit ook voor deze letters (2 of meer letters hetzelfde cijfer)?

 6. Jorden Verwer:

  Het antwoord in het filmpje klopt niet, want 242 gedeeld door 303 kan natuurlijk nooit minder dan een half zijn...

  Het goede antwoord is:

  \[\]

 7. Hans Koman:

  Hallo,
  ik kom op twee mogelijkheden:

  242/303 en 272/303

 8. Hans Koman:

  272/303 vervalt (vanwege de 7)

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.