Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Beste Jamie Oliver...Hoe lang duurt een minuut?


In Column,Muggenziften, door Ionica

Deze column verscheen afgelopen weekend in de Volkskrant.

Beste Jamie Oliver,

Deze week maakte ik je recept voor geblakerde kip met quinoa-salade. Een heerlijke maaltijd, daarover heb ik niets te klagen. Maar ik vond het wel jammer dat ik die avond een stuk langer in de keuken stond dan gepland. Ik haalde het recept uit je boek Jamie in 15 minuten. De maaltijden in dat boek zouden stuk voor stuk binnen vijftien minuten op tafel moeten staan, ideaal dus voor een doordeweekse avond. Ik nam de proef op de som toen ik om zes uur hongerig uit mijn werk gerend kwam.

Zoals je boek voorschrijft zette ik eerst alle ingrediënten, pannen en andere keukenspullen netjes klaar. Zelfs het kokend water moet klaarstaan voor die bereidingstijd van vijftien minuut ingaat. Waarom is me een raadsel. Tien minuten haastig zoeken naar piment en de juiste opzetstukjes voor de keukenmachine telt toch gewoon mee als tijd die je nodig hebt om het eten te bereiden?

Alle stond klaar, de tijd ging in en het echte werk begon. Quinoa wellen, allerlei kruiden in de keukenmachine hakken, kip marineren, platslaan en bakken. Toen waren de vijftien minuten ruim om en ik was nog niet eens op de helft van het recept. Daarna moest ik nog paprika’s, mango en avocado snijden. (Als schrale troost zag ik in het instructiefilmpje op je site dat het andere mensen ook ongeveer anderhalve minuut kost om een mango te snijden.) Uiteindelijk had ik vanaf het moment dat ik begon met koken drie kwartier nodig om de maaltijd op tafel te krijgen. Met het klaarzetten van de spullen erbij kwam ik op bijna een uur. Dat is wel wat meer dan die beloofde vijftien minuten.Klik even op het filmpje om het te zien op YouTube. Grappig detail: ook op de site van Jamie Oliver is het filmpje geblokkeerd.

Uit recensies op bol.com blijkt dat ik niet de enige ben met dit probleem. Iemand schrijft hoopvol: “lekkere combinaties die na wat oefening in dertig minuten te maken zijn”. Een ander heeft de moed opgegeven en verzucht: “Je bent alleen al een kwartier bezig om de aanwijzingen te begrijpen en in juiste volgorde te zetten.”

Vandaar, beste Jamie, mijn vraag: hoe lang duurt een minuut bij jou? Gebruik je soms een obscure Britse meeteenheid? Ik weet dat jullie Engelse pond minder is dan een halve kilo en jullie pint juist iets meer dan een halve liter. Moeten we voor een minuut van jou misschien twee of meer van onze minuten rekenen? Dat zou een hoop verklaren.

Overigens zie ik een trend in je werk. In 2008 stond voorop je boek Jamie’s kookrevolutie “Écht iedereen kan leren koken in 24 uur” (en inderdaad, in een volledig etmaal moet het zelfs de grootste kluns lukken om één zo’n recept te bereiden). Daarna volgde Jamie in 30 minuten, de telefoon-app met recepten in 20 minuten (recepten die de argeloze amateur al snel een halve avond kostten) en nu dus Jamie in 15 minuten. Je ging dus stapje voor stapje van vierentwintig uur naar vijftien minuten. Ik hoop dat deze dalende lijn zich voortzet en dat er volgend jaar een boek Jamie in 3 minuten verschijnt. Die recepten kunnen gewone stervelingen als ik dan waarschijnlijk in een half uur op tafel krijgen. Dat moet net lukken op een doordeweekse avond.

Smakelijk,

Ionica

ps Dit is het recept (let ook op de woordspeling in de titel): Ge­bla­ker­de kip san fran-quinoa­sa­la­de. Laat me jullie recordtijden weten!

13 reacties op “Beste Jamie Oliver...Hoe lang duurt een minuut?”

 1. Ronald:

  Recepten uit de Allerhande leiden aan hetzelfde euvel. De crux zit 'm daar in de ingredienten, bijvoorbeeld 2 uien (gesnipperd), 3 courgettes (in dunne plakjes geneden), etc. De intentie is blijbaar dat de klok pas gaat lopen als je uitgesnipperd en gehakt bent.

 2. Robin:

  Zeer herkenbaar, hier eens wat geprobeerd uit Jamie in 30 minuten, en dat kostte 70-90 minuten.

 3. Wiskundemeisjes » Blog Archive » Beste Jamie Oliver…Hoe lang duurt een minuut? | Link:

  [...] http://www.wiskundemeisjes.nl/20130121/beste-jamie-oliver-hoe-lang-duurt-een-minuut/ Share this: Tags: diigo, links Cancel Reply [...]

 4. Martin Pruimers:

  Beste Ionica,
  Zoals bijna altijd heb ik je laatste column met veel plezier gelezen.
  Maar ik ben wel o n t z e t t e n d teleurgesteld. Wat schrijf je namelijk? "Ik weet dat jullie Engelse pond meer is dan een halve kilo"
  En ík weet dat het minder is. Ik citeer Wikipedia: "Een Imperial pound of Engels pond komt overeen met 0,45359237 kilogram (in een potje jam zit vaak 450 gram)."
  Waarom weet ik dit zo goed? Op mijn werk vonden we een keer een oude weegschaal die het gewicht in ponden aangaf. Een collega van mij, die toch al met zijn gewicht tobt, ging er op staan en schrok zich een hoedje van wat hij zag. Hij had niet door dat de weegschaal een Engelse was.

 5. Ionica:

  @Martin: In het stukje hierboven staat het al goed hoor! Je bent niet de eerste die me wees op deze fout, dus ik had hem in de online versie al verbeterd. Het ergste was dat ik ook gewoon wist dat een Engelse pond ongeveer 450 gram is, maar een typfout is zo gemaakt...

 6. madelief:

  Desalniettemin. O N T Z E T T E N D teleurgesteld. Maar dan echt. Zzzzzzzz...

 7. taalkeuken:

  Voor het kerstdiner zou ik de spinaziekoekjes uit de Allerhande maken. Ik had verse spinazie die gewassen moest worden, dat hoeft misschien niet met die zakken van AH. Dus mijn klok begon pas te lopen toen de spinazie al gewassen en geblancheerd was. 37 minuten. En ik ben een ervaren kok.
  Ze waren wel lekker, trouwens.

 8. Pieter:

  De Volkskrant heeft de proef op de som genomen:

  De chef-kok: drie keer binnen de tijd. De geoefende thuiskok: twee keer grandioos niet gehaald, een keer bijna. De jonge amateur: drie keer bijna gehaald, maar vraag niet hoe. 'Als ik het nog een keer zou moeten doen en ik weet hoe de keukenmachine werkt, dan haal ik het.'

  Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3387897/2013/02/04/Gooi-smijt-kook.dhtml

 9. M Kooij:

  die geblakerde kip met quinoa is wel lekker, maar inderdaad, je hebt er snel een uurtje voor nodig. leuk om je post te lezen, heb deze toevallig vorig weekend gemaakt voor m'n hongerige moeder met gebroken pols. gelukkig viel het wel in de smaak.

 10. Christiaan:

  Kook zelf dagelijks en ben daardoor behoorlijk handig met de gebruikelijke technieken.

  Ik moet zeggen dat ik de 15 minute meals een zeer plezierige (helaas vaak dure) manier vindt om binnen 25! minuten een spannend gerecht op tafel te zetten.

  Oefening baart kunst, op den duur moet de 15 minuten haalbaar zijn.

 11. Leonieke Net | Wiskundemeisjes » Blog Archive » Beste Jamie Oliver…Hoe lang duurt een minuut? | Link:

  […] http://www.wiskundemeisjes.nl/20130121/beste-jamie-oliver-hoe-lang-duurt-een-minuut/ […]

 12. Aldo:

  Het spinazietaartje uit het 30 minuten kookboek red ik wel elke keer opnieuw binnen de tijd. Heb daarna wel buikpijn van de stress!!

 13. Polina Abdoulina:

  Helemaal eens met Chistiaan... Als jij het voor de eerste keer probeert, gaat het zeker 45-60 min kosten, maar na 6-8 keer is het echt binnen 20 minuten te doen! Meer oefenen dus en gewoon niet te veel verwachten ;) het eten wat je dan krijgt smaakt toch ook 17 keer beter dan iets wat je normaal in 15 minuten klaar kan maken... 😊

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.