Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Beste Alice Amos... over een torenhoog IQ


In Column, door Jeanine

Deze column verscheen afgelopen zaterdag in de Volkskrant.

Beste Alice Amos,

Je bent pas drie. Toch schrijf ik je deze brief. Dat zou ik bij een gemiddelde 3-jarige niet in mijn hoofd halen, natuurlijk, maar jij bent dan ook heel bijzonder. Het is jammer dat deze krant in het Nederlands verschijnt, want dat beheers je geloof ik nog niet, maar er is vast iemand in de buurt die je wil helpen. Twee talen spreek je al vloeiend, Russisch en Engels, dat beetje Nederlands pik je vast ook snel op.

Want: je leert snel en je kunt al veel. Je bent vorige week dan ook toegelaten tot de Britse tak van Mensa, de vereniging voor hoogbegaafden. Je IQ is maar liefst 162. Heel erg hoog! Maar wat zegt zo’n getal?

Alice-Amos

Het gemiddelde IQ is 100, per definitie, en IQ is normaal verdeeld. Je weet misschien al wel wat dat betekent: de verdeling van IQ’s over mensen van dezelfde leeftijdsklasse heeft de vorm van een klok. Die klokvorm kom je ook tegen als je in een grote groep even oude meisjes gaat tellen hoe vaak elke lengte voorkomt en daar een grafiek van maakt, bijvoorbeeld.

De IQ-kromme is het hoogst bij 100, en de extremen worden steeds onwaarschijnlijker. Twee procent van de bevolking zit boven de Mensa-grens van 130, en jij behoort tot de twee op de honderdduizend mensen die een IQ hebben van 162 of meer.

Zo’n hoog IQ is trouwens lastig te meten, veel tests gaan zo ver niet. Het precieze getal zou ik dus met een korrel zout nemen als ik jou was. Het is sowieso wat omstreden wat een IQ precies betekent. Intelligentie is breder dan een IQ-test kan meten. Die 162 is vooral een pragmatische indicatie van hoe jouw cognitieve vaardigheden zich verhouden tot die van leeftijdsgenoten. (Ja, moeilijke woorden, daar houd je vast wel van!)

Het is fijn dat je nu bij Mensa kinderen tegenkomt die jou begrijpen, die om je grapjes lachen, die af en toe van je zullen winnen met een spelletje. Want als je zo uitzonderlijk slim bent, kun je je heel eenzaam voelen. Maar wat me helemaal niet fijn lijkt: je naam en IQ staan nu overal verspreid op internet. Je hele leven zal je IQ op 3-jarige leeftijd opduiken als iemand je googlet! Je wordt slimmer dan Einstein genoemd! Wat een druk op zo’n klein meisje! Waarom hebben je ouders daar in hemelsnaam mee ingestemd?

Ik gun je mensen om je heen die je actief aanmoedigen om dingen te proberen die je niet vanzelf al kunt. Die je leren dat het juist extra leuk is om iets te leren als het moeite heeft gekost, dat je dan echt trots op jezelf kunt zijn. Dat het helemaal niet erg is om fouten te maken. Dat je niet wordt uitgelachen als je een keer niet het beste cijfer haalt. Dat je passies vindt die het waard zijn om je best voor te doen. Want als dat allemaal lukt, dan word je misschien wel echt een nieuwe Einstein! En: blij met wie je bent, hoe bijzonder dat ook is.

Alle goeds,
Jeanine

5 reacties op “Beste Alice Amos... over een torenhoog IQ”

 1. Casper:

  Wat ook vervelend is voor Alice, is dat de kans behoorlijk groot is (>50%) dat ze, later als ze groot is, een IQ heeft dat best wat lager is dan 162. 147 ofzo. Kan Alice niks aan doen, zo werkt regressie naar het gemiddelde. Maar al die mensen om haar heen kennen dat fenomeen niet en vragen zich maar af waarom de Alice van nu niet meer zo geniaal is als de Alice van 3.

 2. Keith:

  Kan de verdeling van IQ wel normaal zijn? Er zijn namelijk geen negatieve IQs.

 3. Speicus:

  @Keith: Geen standaardnormale verdeling, maar een normale verdeling met verwachtingswaarde 100.
  Of doelde je op iets anders?

 4. Jorden:

  IQ's zijn natuurlijk, net als lichaamslengte en vele andere zaken waarvan we zeggen dat ze normaal verdeeld zijn, slechts bij benadering normaal verdeeld. Je zou de gekozen formulering dus wat onzorgvuldig kunnen noemen, zeker naar wiskundige maatstaven gemeten.

 5. Casper:

  Zaken als lichaamslengte zijn natuurlijke variabelen: wij hebben daar weinig invloed op.
  Hoe we IQ-scores meten, hebben we zelf bedacht en zijn daarmee van een andere aard. Een IQ-schaal heeft per definitie gemiddelde 100 en sd 15. 0 ligt dus 6,7 sd's van het gemiddelde. De kans dat iets normaal verdeelds minimaal 6,7 sd links van het gemiddelde ligt, is ongeveer 10^-11 (een op de honderd miljard). Die kans is ruimschoots verwaarloosbaar klein. (Maar het klopt wel dat de normale verdeling slechts een benadering is van de 'echte' verdeling).

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.