Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Beste Albert Heijn...over spaaracties


In Column, door Ionica

Beste Albert Heijn,

Het was me gelukt om jullie superdieren en voetbalplaatjes buiten de deur te houden, maar nu hebben jullie me te pakken. Jullie keukenmini’s zijn onweerstaanbaar! Mijn zoon heeft een schattig speelkeukentje en ik wil het liefste zijn plankjes vol zetten met kleine flesjes olijfolie, zakjes penne en al die andere mini’s. Jullie delen maar liefst vijftig verschillende uit, dus ik ben flink aan het sparen.

Bij elke vijftien euro aan boodschappen krijg je een gratis keukenmini. Om de complete set van vijftig te verzamelen moet je dus voor zevenhonderdvijftig euro aan boodschappen doen. En dat alles binnen de zes weken dat de spaaractie loopt. Zoveel geld geef ik normaal niet uit bij de supermarkt.

Bovendien ben je alleen voor zevenhonderdvijftig euro klaar als je nooit dubbele mini’s krijgt. Die kans is helaas nogal klein. Als jullie kassameisjes de keukenmini’s volkomen willekeurig uitdelen, dan is de kans dat je achter elkaar vijftig verschillende krijgt ongeveer één op een triljard. Dat is net zo waarschijnlijk als dat ik een zandkorrel ergens op aarde in gedachte neem en dat jullie dan raden welke zandkorrel dat precies is.

Zelf kreeg ik toe nu toe al flink wat dubbele. Op de een of andere manier krijg ik bij de kassa steeds weer visjes en maïskolfjes. Nu houd ik erg van vis en maïs, maar ik wil ook dolgraag die kleine wortel, dat spiegeleitje en die mini-deegroller.


Illustratie: Frank Landsbergen

Illustratie: Frank Landsbergen


Hoeveel boodschappen moet ik naar verwachting doen om alle vijftig mini’s te sparen? Zodra je één mini hebt, wil je die ene niet meer krijgen. De andere negenveertig zijn goed en je moet gemiddeld 50/49 mini’s krijgen om een goede te hebben. Zo reken je verder tot je bijna klaar bent. Als je al negenveertig verschillende mini’s hebt staan (hoera!), dan wacht je op die ene. De kans dat je die krijgt is één op vijftig en je zult gemiddeld vijftig willekeurige mini’s moeten verzamelen om die ene ontbrekende te pakken te krijgen. In totaal moet je gemiddeld 225 mini’s krijgen voor je een complete set van vijftig verschillende hebt. Dan moet je dus voor 3375 euro aan boodschappen doen. In zes weken. Oftewel: “Hamsteren!” zoals jullie in de reclame graag roepen.

Mijn collega Tammo Jan Dijkema berekende een paar jaar geleden dat het met jullie voetbalplaatjes ook al zo’n ellende was. Toen moest de argeloze spaarder gemiddeld 331 pakjes voetbalplaatjes verzamelen om de complete set van 270 voetballers te voltooien. Interessant genoeg kreeg je zo’n pakje bij elke tien euro aan boodschappen. Destijds moest je dus voor 3310 euro aan boodschappen doen. Streven jullie soms bij al deze acties naar minstens 3300 euro aan boodschappen per klant?

Eigenlijk zit er maar één ding op, ruilen met andere noeste spaarders. Of wacht, er is nog een oplossing. In de speelgoedwinkel zag ik een set van vijftig keukenmini’s voor een tientje. Dat kan ik makkelijk betalen met het geld dat ik uitspaar door bij een goedkopere supermarkt boodschappen te halen.

Zuinige groet,

Ionica

8 reacties op “Beste Albert Heijn...over spaaracties”

 1. Wilhelm Deussen:

  Bovendien betwijfel ik heel erg of er van alle mini's wel evenveel zijn, en vooral of ze niet in de tijd gespreid worden. Ik heb weleens gemerkt dat je aan het begin van zo'n actie heel vaak poppetje/plaatje/potje nummer 1 kreeg, en aan het einde heel vaak aapje/autootje/aardigheidje nummer 100, zodat de rijk-onnozele ouders die meer uitgeven om hun kinderen een plezier doen niet eerder klaar zijn dan de rest, maar tot het einde toe flink moeten blijven uitgeven.

  Ik ben dan ook een groot fan van de Jumbo.

 2. Matthijs:

  Je kunt natuurlijk ook je kind vertellen dat het niet alle mini's nodig heeft om een gerechtje te maken, net als dat jij niet alle producten in de AH koopt om een maaltijd in elkaar te draaien.

 3. Jeanette:

  Gelukkig organiseert de AH over 't algemeen ook een ruilmiddag.

  Hoe groot is de kans dat er genoeg andere kinderen jouw dubbele mini's niet hebben, en deze kunnen ruilen tegen de mini's die jij nog nodig hebt... ?

 4. Janneke:

  Wij ruilen met dit soort acties altijd met nichtjes en neefjes en vriendjes in andere plaatsen en regio's. Het klopt dat ze ze 'slim' verspreiden zodat je wel moet ruilen. Ik ga echt niet extra veel kopen bij de AH om mijn zoontjes verzameling compleet te maken, dan ruilt hij maar en dat is nog leuk ook!

 5. Hanneke:

  Je krijgt iedere week ook bij bepaalde Bonus-artikelen gratis extra mini's. Deze week o.a. bij de vla bijvoorbeeld (merkte ik vanmiddag bij het afrekenen). Dat scheelt behoorlijk. Als je toch vla nodig hebt... Goed de folder in de gaten houden dus, kan je per week met een gezin zonaar 5-10 extra mini's opleveren.
  Wel grappig, ik heb er nu 20 geloof ik, maar hiervis nog geen vis of maïskolf gesignaleerd.

 6. Hanneke:

  Oei... Excuseer de tikfouten alstublieft *schaam*

 7. Facebookificatie, Harlem Shake en keukenmini’s | Groep5700 blogt!:

  [...] ik momenteel de keukenmini’s van AH aan het verzamelen. De wiskundemeisjes hebben er zelfs een berekening op losgelaten hoeveel je wel niet moet uitgeven voor het verzamelen van de vijftig verschillende [...]

 8. Marjan:

  Ik krijg er altijd veel meer dan dat ik recht op heb, dus dan gaat het heel wat sneller.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.