Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Beste nieuwsgierige belegger...over bitcoins


In Column, door Ionica

Deze column verscheen afgelopen weekend in de Volkskrant.

Beste nieuwsgierige belegger.

De afgelopen weken stuurde je me heel wat vragen over bitcoins. Wat is dat nou voor munt? Moet je die kopen? Hoeveel zijn er eigenlijk in omloop? En wat is dat vage gedoe over de deelbaarheid van dit nieuwe geld?

Laten we bij het begin beginnen. In 2008 bedacht Satoshi “niet zijn echte naam” Nakamoto een systeem om via internet betalingen te regelen zonder tussenkomst van een traditionele bank. Zijn bitcoins zijn dus een soort digitaal geld en het bijzondere is dat er geen bank of organisatie is die dit geld beheert. Transacties tussen gebruikers gaan niet via een centraal orgaan, maar worden in het netwerk gecontroleerd door een proces met codes en versleutelingen. Nieuw geld wordt “gemijnd” via ingewikkelde berekeningen die veel rekenkracht kosten. Zo is het vinden van een bitcoin net zo lastig als het opdiepen van goud uit een mijn. In theorie dan. Je kunt bitcoins ook gewoon kopen en verhandelen, net als andere valuta. En er zijn wereldwijd zeker vier winkels die ze accepteren. De koers van bitcoins schommelt nogal, op het moment dat ik dit typ is één bitcoin ongeveer zeventig euro waard.


Tikje wisselvallig, die koers van de bitcoin in dollars (klik voor een grotere versie).

Tikje wisselvallig, die koers van de bitcoin in dollars (klik voor een grotere versie).


Of het slim is om ze te kopen als belegging is een vraag die meer met economie dan wiskunde te maken heeft. Dat lijkt me meer iets voor Bas Haring. Daarom ga ik snel naar je laatste twee vragen, daar kan ik namelijk wel iets over zeggen.

Op dit moment zijn er ruim elf miljoen bitcoins op de markt, de waarde van alle bitcoins bij elkaar is daarmee ongeveer 770 miljoen euro. Dat is ongeveer 0,1 procent van wat er aan eurobiljetten in omloop is. Facebook kocht voor dit bedrag Instagram (al ging die betaling nog gewoon in dollars). Bill Gates kan alle bitcoins in één keer opkopen met een fractie van zijn vermogen. Erg veel zijn het er dus nog niet. Het merkwaardige is dat er een harde grens zit aan het aantal bitcoins dat er uiteindelijk komt. Per jaar komt er een vastgesteld aantal uit de digitale mijnen tot er in 2140 iets minder dan 21 miljoen bitcoins zijn. Daarna komen er geen meer bij.

Is dat wel genoeg? Bij normale valuta kan een bank beslissen dat er meer geld nodig is. De bitcoins zijn op een gegeven moment gewoon op. Daar komt precies die deelbaarheid bij kijken. Bij een betaling in euro’s gaan we niet verder dan in centen (en bij veel winkels gaan de betalingen niet verder dan tot op de vijf cent). Maar bij digitale betaling zou je prima met 0,00000001 cent kunnen werken. Dat is precies wat bitcoins doen. Deze munt bestaat uit honderdmiljoen centen. Je kunt in de toekomst dus werken met milibitcoins of microbitcoins. Het totale aantal daarvan zou ruim voldoende moeten zijn. In theorie dan.

Het is de bedoeling dat de bitcoin flink meer waard wordt, zodat die kleine eenheden handig worden bij betalingen. Hoe dát precies moet gebeuren is mij nog steeds een raadsel. Zolang ik dat niet snap, ga ik mijn spaargeld nog maar niet omruilen voor bitcoins.

Succes,

Ionica

4 reacties op “Beste nieuwsgierige belegger...over bitcoins”

 1. Piet:

  Hackers kunnen nu dus aan de slag om via virussen rekenkracht van computers te stelen om zo bitcoins te "mijnen".

 2. Jorden Verwer:

  De schaarsheid van Bitcoins is een van de redenen dat deze munteenheid uiteindelijk niet (in de huidige vorm) de wereld zal verovereren. Ik ben dan wel geen econoom, maar meen toch enig verstand van dit vakgebied te hebben (net als van wiskunde), dus ik zal deze bewering nader toelichten.

  Als de door jou genoemde sterke waardestijging van Bitcoins plaats zal vinden, dan hebben de mensen die vroeg zijn ingestapt (en die dus nu bijvoorbeeld 1 Bitcoin hebben) een gigantisch voordeel. De waarde van hun Bitcoins zal door het plafond schieten en ze hoeven nooit meer te werken. De mensen die pas later zijn ingestapt hebben pech gehad, want voor hen is die enorme koersexplosie te vroeg gekomen. Kortom, er ontstaat een gapend gat tussen de "haves" en de "have nots".

  Echter, op het moment dat de have nots weten dat dit zal gebeuren wanneer zij de Bitcoin massaal omarmen, zullen ze dat wel uit hun hoofd laten. Waarom zou je immers de haves slapend rijk laten worden als je er ook gewoon voor kunt kiezen om je geld niet in Bitcoins te investeren? Hoewel de mens een irrationeel wezen is, lijkt het me toch niet dat men hier met open ogen in zal trappen. Althans, de overgrote meerderheid zal dat niet doen.

  Het gevolg van dit alles zal zijn dat de waarde Bitcoins niet heel veel verder zal stijgen dan de huidige waarde. Er is zeker wel geld mee te verdienen, er zijn zeker wel toepassingen voor te bedenken, maar als elektronisch geld ooit echt door zal breken op een manier dat het kan concurreren met de dollar en de euro, zal het in een andere vorm zijn.

 3. Ad Lakerveld:

  Zouden de wiskundemeisjes ook de wiskunde achter de Bitcoin willen uitleggen? Trek je maar dan niets aan van het taboe op formules. Ik ben benieuwd, en succes met deze uitdaging.

 4. Fred Hijzen:

  sluit me aan bij de vraag van Ad Lakerveld.
  Intrigerend is dat het aantal bitcoins vaststaat, maar nog niet alle bitcoins zijn berekend. Het algoritme moet wel zeer veel rekenkracht vergen, gezien de hebzucht van de mens ...

  Fred Hijzen

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.