Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De brief voor de koning


In Column,Leestip, door Ionica

Deze column verscheen afgelopen weekend in de Volkskrant.

Beste prins Willem-Alexander,

Over enkele dagen bent u onze koning. In navolging van de bestseller Physics for Future Presidents geef ik u in deze brief een zeer korte samenvatting van Wiskunde voor toekomstige koningen. Alles wat u nodig heeft uit het mooiste vakgebied met de W (drie vingers in de lucht!).


Om mijn republikeinse collega Jeanine te paaien, verwijs ik met de titel van deze brief naar één van haar lievelingsboeken. En voor wie dat niet begreep, doe ik er ook nog een plaatje bij.

Om mijn republikeinse collega Jeanine te paaien, verwijs ik met de titel van deze brief naar één van haar lievelingsboeken. En voor wie dat niet begreep, doe ik er ook nog een plaatje bij.


Allereerst is het cruciaal dat u goed overweg kunt met grote getallen. Even snel uit het hoofd: hoe groot is de totale Rijksbegroting van Nederland? Is dat ongeveer 190 miljoen, miljard, biljoen of biljard? En hoeveel procent van die begroting gaat naar de post “koning”? Tip: noemt u dat laatste percentage vooral als iemand moppert dat het koningshuis te duur is. Mocht u uzelf nog willen trainen in de omgang met grote en kleine getallen, dan raad ik u het boek Ongecijferdheid van John Allen Paulos aan.

Ten tweede lijkt het me zeer belangrijk dat u leugens in statistieken herkent. Veel mensen zullen u proberen te overtuigen van hun gelijk met indrukwekkende grafieken en gemiddelde cijfers. Wantrouw te mooie driedimensionale diagrammen en controleer altijd of er niet gesjoemeld is met de assen. Bedenk dat het gemiddelde soms weinig zegt. In een klas waar de helft van de leerlingen een tien haalt en de andere helft een twee, is het gemiddelde cijfer een zes.Wilt u zich tegen bedrog wapenen, lees dan vooral Darrell Huffs klassieker How to lie with statistics of de moderne variant Goochelen met getallen van mijn collega Hans van Maanen.

Belangrijker dan behendig omgaan met getallen is misschien nog wel het talent om helder en logisch te redeneren. Hopelijk kent u het verschil tussen correlatie en causaliteit en bent u voorzichtig als u conclusies trekt over oorzaak en gevolg. Er is voor mannen bijvoorbeeld een sterke correlatie tussen een lang leven en gehuwd zijn. Voordat u begint te juichen: dit betekent niet dat een huwelijk ervoor zorgt dat u langer leeft. Het is precies andersom: mannen met een hoge levensverwachting hebben een grotere kans om een vrouw te vinden.

Een andere logische fout die u hopelijk vermijdt is het onjuist omkeren van een “als dit, dan dat”-redenering. Stel bijvoorbeeld dat ik zeg: “Als ik wakker word, dan eet ik stamppot.” Dan betekent dat níet dat ik altijd net wakker ben als ik stamppot eet. Dat doe ik immers ook wel eens ‘s avonds. Dit soort redeneringen gaat vaak precies op deze manier mis. Alle boeken die ik in deze brief noem, geven voorbeelden van deze en andere denkfouten.

Tenslotte hoop ik dat u als koning uitdraagt dat wiskunde helemaal geen eng vak is en dat u uw drie dochters aanmoedigt om hun best te doen bij de exacte vakken. Als u nog mooie verhalen, leuke raadsels of knutselideeën zoekt, dan is, al zeg ik het zelf, Ik was altijd heel slecht in wiskunde echt iets voor u (de titel is niet autobiografisch, ik schreef het boek met Jeanine Daems). En mocht u ooit behoefte hebben aan een opfriscursus voor uzelf of bijles voor de prinsesjes, dan kom ik graag een keer naar uw paleis.

Uw onderdaan,

Ionica

4 reacties op “De brief voor de koning”

 1. Jeanine:

  Haha, dat onderschrift. :-D

 2. Vincent:

  He, dat van die levensverwachting wist ik niet. Hebben ze meer kans om een vrouw te vinden omdat ze langer leven en dus langer blootgesteld zijn aan vrouwen, of is er nog een ander, mysterieuzer effect dat meespeelt, zoals dat de meeste vrouwen vallen op hoge levensverwachting?

 3. Bassos:

  Vincent;

  Dat was een statistiek grapje.

  Iets als in een stad met meer lantaarnpalen is er ook meer criminaliteit.

  Of :

  In een stad met meer brandweermannen, erm, brandweer-*MENSEN*, is er ook meer brand.

  Ik vond het statistiek grapje eigenlijk best wel toepasselijk in de bovenstaande brief.

  Nu is uiteraard de vraag of er in een wetenschap forum er meer fanatici berichten meedelen dan in een religieus forum.

  Lalalalala ;)

  (antwoord op de som was 13, zoals altijd, danwel te doen gebruikelijk. 13 is Achad, is eenheid, is ARARITA, grappig)

 4. pjr:

  wiskunde bestaat dankzij gemaakte afspraken over een getal en dat is al natte vingerwerk. Net zoals er iets uit niets zou komen. Vroeger dacht men dat muizen spontaan werden geboren uit een hoop graan..... ik kan best spontaan reageren op een artikel zoals ik nu doe maar ik doe het toch weloverwogen, maar kan dat alleen doen uit achterliggende informatie of misinformatie. Het is eenvoudig zo, dat als ik menig pilsje op heb ik ontzettend moet zeiken en dat komt weer omdat een malloot uit gerst een biertje gemaakt heeft die dus door spontane muizen niet opgevreten is

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.