Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Lieve eindexamenkandidaten... over dure examentrainingen


In Column,Onderwijs, door Jeanine

Deze column verscheen zaterdag in de Volkskrant.

Het is bijna zover! De laatste schooldag met stunt en het eindfeest zitten erop, en de al dan niet verplichte examentrainingen in de laatste lesweken zijn achter de rug. Nu is het meivakantie en daarna begint het: het eindexamen. Het moment waar je al die jaren naar toe gewerkt hebt.

examensuitslagloesje

Dit jaar gaan de strengere examenregels in. Voor de kernvakken (wiskunde, Nederlands en Engels) mag je maximaal één 5 halen als eindcijfer. Voorheen kon je nog slagen met een 4 voor wiskunde als je voor alle andere vakken voldoendes had, waarvan minstens één 7. Of je kon voor zowel wiskunde als Nederlands een 5 halen, mits daar weer minstens één 7 en verder allemaal voldoendes tegenover stonden. Nu dus niet meer. Bovendien moet sinds vorig jaar het gemiddelde van alle centrale examens een 5,5 zijn, je kunt dus niet meer op je lauweren gaan rusten als je prachtige schoolexamencijfers hebt gehaald. De druk neemt toe!

Het slagingspercentage zal dus waarschijnlijk wat lager liggen dan eerdere jaren. Maar dat was natuurlijk niet het doel, de bedoeling was dat iedereen wat harder zou gaan werken en beter voorbereid naar het vervolgonderwijs zou gaan.

Ik zie echter dat jullie vooral dure, buitenschoolse examencursussen gaan volgen. Prima op zich: hoe meer je oefent, hoe beter het is. Maar overschat die cursussen niet! Jullie tellen massaal 300 euro neer voor iets dat je al kunt, of zou moeten kunnen. Je hebt al jaren geoefend, je hebt honderden toetsen gemaakt, de stof is herhaald, herhaald en nog eens herhaald. Je hebt op school de laatste weken alle tijd en ruimte gehad om oude examens te oefenen en om je docenten met vragen te bestoken. Docenten die al weten waar jouw zwakke plekken zitten, die weten waar jij van in paniek raakt.

Maar ik zie jullie denken: zo’n training is natuurlijk veel beter dan school! Daar betaal je zoveel geld voor, dat moet een garantie op succes zijn!

Als jullie op examencursus gaan, leer je soms een rekenmachinetrucje dat je niet van je docent geleerd hebt. Niet omdat je docent dat trucje niet kent, maar omdat je docent graag wil dat je snapt wat je doet. Een docent heeft een didactische opleiding gehad. Die voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor jouw eindexamencijfer, maar ook voor jouw slagingskansen op je vervolgopleiding en voor je studievaardigheden in het algemeen. En daar heeft hij of zij zijn uiterste best voor gedaan!

Zo’n training kan nuttig zijn, als een eindspurtje. Gedwongen een boel extra uren in een vak stoppen, omdat je zelf niet genoeg discipline kunt opbrengen. Of omdat je te laat begonnen bent met werken. Maar die geweldige, gestructureerde samenvattingen? Die staan ook gewoon in je boek. En oude examens oefenen? Dat kun je thuis ook, ze staan allemaal op internet.

Dus ben je nog wat onzeker, maar ga je zo’n examentraining niet volgen, omdat je ouders het niet nodig vinden of omdat je het gewoon niet kunt betalen? Maak je vooral niet teveel zorgen! Je bent er eigenlijk al klaar voor.

Heel veel succes!
Jeanine (ook wel bekend als “mevrouw Daems”)

3 reacties op “Lieve eindexamenkandidaten... over dure examentrainingen”

 1. Count Iblis:

  Het wiskunde onderwijs is fundamenteel verkeerd opgezet. Als de leerlingen nu gewoon wiskunde zouden leren op school dan zou het examen kinderspel moeten zijn, maar dat is het voor veel leerlingen duidelijk niet. Dit komt niet omdat het niveau to hoog is, maar omdat het veel te laag is.

  Hoe lager het niveau, hoe minder de leerlingen leren, wat leidt tot problemen met zelfs eenvoudige examen opgaven. Dat leidt tot de verkeerde perceptie dat wiskunde een erg moeilijk vak is en dat je niet veel beter kunt doen dan te focussen op de examen stof.

 2. Fran:

  Totaal niet mee eens.... wiskunde is niet makkelijk voor iedereen. Er zijn genoeg mensen die NIET kunnen rekenen.
  Heleboel dingen zijn niet nodig. Waarom zou je wiskunde moeten kennen als je bijv een dansopleiding gaat doen? of een taal studeren? Tegenwoordig moet je met je HAvo diploma voor bijna iedere HBO opleiding wiskunde/economie hebben Slaat nergens op. De wiskunde die je op dat moment nodig hebt leer je dan wel. Dan ben je gemotiveerd en weett je waarvoor je het doet.Dan lukt het wel...maar onnodige zaken leren motiveert gewoon niet. Er moet gewoon weer een alfa en een beta kant komen. Veel beter. Bovendien zijn de wiskunde docenten vaak erg slecht in het overdragen van kennis. Zeker bij wiskunde A, dat kunnen de meeste leraren NIET uitleggen. Als wiskunde niet lukt zeggen ze gewoon ga maar een niveautje lager....dus je krijgt straks zeer gedemotiveerde leerlingen die met de alfa vakken op havo/vwo vakken hoog scoren maar door wiskunde op TL komen. (wiskunde verplicht op Havo straks) echt te belachelijk voor woorden. De normering voor de beta vakken is altijd vet hoog maar voor de talen bijna nooit. Wie is nu de betere leerling vraag ik mij af......Het rekenonderwijs in NL slaat nu echt door. Dingen die je op een rekenmachine kunt doen hoef je niet te leren. Wel leren om praktische vaardigheden toe te passen.. bijv hoeveel wisselgeld je iemand terug geeft, of welke maten je gebruikt met koken ...dat is nuttig..maar uit je hoofd leren hoeveel 3689x28 is hoeft echt niet. Overigens mag een MBO er die 0 aan economie en wiskunde krijgt wel op iedere hbo opleiding instromen....ik denk toch echt dat de havist iets meer bagage bij zich heeft.
  Overigens heeft mijn dochter heel veel gehad aan de examentrainingen...en die werkt toch echt wel op school. Scholen hebben geen tijd meer om aan al die examens te gaan werken, of om uit te leggen hoe je het best een tekst kunt benaderen of een vraag kunt beantwoorden...de examenstof is veel en ze komen vaak tijd te kort....

 3. Lieven:

  @Fran

  Wiskunde heeft niets met rekenen te maken, zoals het Grothendieck priemgetal bewijst. Het zou mij verbazen dat er in het middelbaar onderwijs zelfs maar iets gegeven wordt dat op wiskunde lijkt.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.