Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Tienduizend uur, yeah right


In Column, door Ionica

Deze column verscheen afgelopen weekend in de Volkskrant.

Beste Malcolm Gladwell,

Ik weet niet hoeveel uren ik de afgelopen jaren moest luisteren naar mensen die zeurden over de tienduizend-uren-regel. Want dankzij uw boek Uitblinkers weet iedereen dat je overal goed in kunt worden, als je maar tienduizend uur oefent. Of je nu droomt van een baan als profvoetballer of topwiskundige, je moet domweg heel veel trainen. Eindelijk een duidelijk antwoord op de eeuwenoude vraag over talent: Is dat aangeboren, of vooral een kwestie van hard werken?

U ontdekte de tienduizend-uren-regel in een wetenschappelijke studie. Daaruit bleek dat de beste violisten en pianisten meer dan tienduizend uur hadden geoefend voordat ze twintig waren (spelen voor de lol telde trouwens niet mee, het was blijkbaar niet de bedoeling dat de kinderen er plezier in hadden). Dát maakte dat ze zo goed waren. Aangeboren talent speelde geen enkele rol, hooguit het talent om flink te willen oefenen. Iedereen die tienduizend uur actief aan een vak besteed, zal excellent worden. En niemand bereikt de top zonder die tienduizend uur training. Met uw boek verspreidde u deze ideeën onder het grote publiek. U legt uit dat The Beatles en Bill Gates flink wat uren maakten voordat ze succes boekten. Terloops laat u subtiel vallen dat ú de tienduizend uur als journalist ruimschoots gehaald heeft.


Minder bekend is dat Malcolm Gladwell ook tienduizend uur oefende op een nonchalante pose.
Minder bekend is dat Malcolm Gladwell ook tienduizend uur oefende op een nonchalante pose.

Die tienduizend uur is een heerlijk duidelijke grens. Hij maakt ook gelijk duidelijk waarom het zo moeilijk is om de top te bereiken. Met vier uur per week voetballen, duurt het bijna vijftig jaar voor je genoeg getraind hebt (al vermoed ik dat je dan te oud zult zijn om nog echt door te breken als international). Het is ook verleidelijk om zelf even te controleren waaraan je tienduizend uur hebt besteed. Zelf kom ik met wiskunde na vijf jaar studie en vier jaar promotie-onderzoek aardig in de buurt. Toch heb ik nog steeds geen beroemd resultaat bewezen, laat staan dat ik een Fieldsmedaille heb gewonnen.

Aan de ene kant is het idee van die tienduizend uur erg opbeurend. Je kunt over tien jaar de volgende Janine Jansen zijn; je hoeft daarvoor alleen maar even twintig uur per week te oefenen. Aan de andere kant is het idee ook wat deprimerend: het is je eigen schuld als je nergens excellent in bent.

Deze maand verscheen er echter een studie die laat zien dat het allemaal helemaal niet zo simpel ligt. Onderzoekers keken bijvoorbeeld naar schakers. Ze ontdekten dat sommige spelers al meester worden na een schamele 2.500 uur oefenen. Maar er zijn ook zielenpoten die meer dan 20.000 uur trainen en desondanks middelmatig blijven. Niet iedereen kan dus alles leren door er genoeg tijd aan te besteden. De nieuwe studie schat dat bij schakers oefenen slechts vierendertig procent van het verschil in prestaties verklaart. Voor muzikanten is dat percentage nog kleiner. Kortom: tienduizend uur oefenen is geen garantie voor succes en sommige geluksvogels hebben veel minder tijd nodig om de top te bereiken. Daar gaat uw gulden regel?

Maakt u nu een nieuw boek? Of bent u zelf nog steeds verbeten aan het oefenen om profvoetballer te worden?

Zet hem op!

Ionica

4 reacties op “Tienduizend uur, yeah right”

 1. Johan B.:

  Ik geloof zelf wel in de 10000-urenregel, maar het gaat er daarbij ook om hoe effectief je die 10000 uur besteedt. Zomaar 10000 uur met een discipline bezig zijn is niet voldoende; je moet die 10000 uur wel de juiste invulling geven.

  Iemand die 10000 uur snelschaakpotjes zit te spelen op internet, zal qua niveau bijvoorbeeld nauwelijks vooruitgang boeken. Iemand die zich 10000 uur focust op een heel gericht trainingsprogramma, zal wel een heel hoog niveau halen.

  Bij studenten is dat verschil ook goed waarneembaar. Sommige studenten zitten bij een college alleen maar een beetje te zitten, terwijl anderen actief over de stof nadenken. Alleen bij de tweede categorie studenten telt het college-uur als een van de 10000 uren die vereist om ergens in te worden.

 2. Johan Houwaard:

  Dus als een dwerg 10.000 gaat oefenen, wordt hij een goede hoogspringer. Echt niet. Je kan een gebrek aan aanleg maar ten dele teniet doen door veel te oefenen.

 3. Jeroen A.:

  @ Johan Houwaard:
  Het gaat er denk ik eerder om dat je na 10.000 uur een meester in iets wordt, niet perse dat je dan de beste bent. In populair vakgebied zal je minder snel de beste zijn dan in een vakgebied waar weinig mensen deel aan nemen; ook al zijn er honderden mensen die beter zijn dan jij, je kan nog steeds een meester zijn na 10.000 uur. Als je ergens een meester in bent dan heb je het gevoel dat je iets echt beheerst.

  Daarnaast las ik ergens dat het vooral gaat om complexe vaardigheden. Voor hardlopen geldt de 10.000 uren regel dan dus minder dan voor piano spelen.

 4. Ocmer:

  Slechte column. Ze lijkt nogal boos te zijn op de 10.000 uren regel. Dat terwijl de tegenhanger, talent, nooit onomstotelijk is aangetoond. De enige overeenkomst die mensen die ergens goed in zijn hebben, is dat ze heel veel tijd hebben besteed aan waar ze goed in zijn. Effectieve tijd. De veronderstelling ligt dan voor de hand dat effectieve training van 10.000 uur of meer, genoeg kan zijn om ergens heel goed in te worden. En dat talent niet bestaat.
  Mozart verbaasde zich dat mensen hem zo getalenteerd noemden. "Alles wat ik kan heb ik gewoon geleerd". En toen Mozart 7 jaar was, had hij vermoedelijk de 10.000 uren al besteed, in een muzikale omgeving. Ik denk dat als je Mozart stiekem had verwisseld bij zijn geboorte met een ander kindje, dat dat kindje net zo goed zo worden als Mozart. En als Mozart bij de Tokkies zo wonen, zou hij op een scooter rondrijden en Gabbermuziek luisteren.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.