Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Rutte, Verdonk en procenten


In Muggenziften, door wiskundemeisjes

Via Betablokker belandden we op de site van Noorderlicht, waar aangetoond wordt dat journalisten het verschil tussen procenten en procentpunten niet helemaal begrijpen. Een typisch gevalletje voor onze categorie muggenziften!

procent
En als we toch aan het muggenziften zijn: eerlijk gezegd vind ik het taartvoorbeeld van Noorderlicht niet zo verhelderend. Als ik het verschil tussen de hoeveelheden taart die mijn vriendje en ik hebben opgegeten uit zou willen rekenen, is er gewoon weinig reden om dat in procenten te doen en niet in procentpunten: vanuit mijn standpunt heeft hij 20% minder taart gegeten, vanuit zijn standpunt heb ik 25% meer taart gegeten. De zin "Het verschil tussen uw taartconsumptie en die van uw partner is dus geen 10 procent, maar 20 procent" is dus ook een beetje misleidend: "het verschil" is juist weer een begrip dat zo absoluut klinkt dat het vanuit beide standpunten bezien hetzelfde zou moeten zijn en juist dat wil je dan uitdrukken in procentpunten.

In het geval van de verkiezing tussen Rutte en Verdonk is het dus ook interessanter om te weten hoeveel procent van de totale hoeveelheid kiezers minder op Verdonk gestemd heeft dan op Rutte, en dat zijn dus die 5 procentpunten (die we dan inderdaad wel netjes procentpunten moeten noemen, om de verwarring tegen te gaan). Goed, leve de procentpunt, dus!

(Jeanine)