Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Kamp B


In Algemeen,Nieuws, door wiskundemeisjes

Deze week organiseert Vierkant kamp B, het wiskundekamp voor jongeren uit klas 1 en 2 van de middelbare school. Net als de deelnemers van kamp A beginnen zij elke dag met ochtendproblemen.

Ochtendprobleem 1: leeftijden
Een wiskundestudent komt een café binnen, bestelt wat te drinken en begint een gesprek met de barman. De barman vertelt de student dat hij 3 kinderen heeft. "En hoe oud zijn ze?" vraagt de student nieuwsgierig. "Welnu," zegt de barman, "het product van hun leeftijden is 72." De student denkt na en zegt na een tijdje: "Maar dat is niet genoeg, ik moet meer informatie hebben!" "Oké," zegt de barman, "als je naar buiten loopt en kijkt welk huisnummer dit café heeft, weet je de som van hun leeftijden." De student loopt naar buiten, komt even later weer terug, en zegt: "Ik weet nog steeds niet genoeg!" De barman zegt daarop: "Mijn jongste dochter is gek op ijs!"

Hoe oud zijn de kinderen en wat is het huisnummer van het café?

Ochtendprobleem 2: vierendelen
Deel het getal 45 zodanig in vier delen dat het volgende geldt: als ik bij het eerste deel 2 optel, van het tweede deel 2 aftrek, het derde deel met 2 vermenigvuldig en het vierde deel door 2 deel, krijg ik steeds dezelfde uitkomst.

Ochtendprobleem 3: blokletters
Beschouw alle getallen waarvan de naam, in blokletters geschreven, uit alleen rechte lijnstukken bestaat (bijvoorbeeld: "EEN" bestaat uit elf rechte lijnstukken). Kun je een getal vinden dat even groot is als het aantal lijnstukken dat je nodig hebt om het getal in blokletters te schrijven?

Kunnen jullie ze ook oplossen?

(Jeanine)