Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundetoernooi


In Algemeen,Nieuws, door wiskundemeisjes

Gisteren was het grote wiskundetoernooi in Nijmegen, dat we al aankondigden in Een leuke opgave. Lees daar ook de reactie van deelneemster Johanneke, die helaas niet in de prijzen viel. Ruben van den Brink, de organisator van dit evenement, had ook wetenschapsjournalisten uitgenodigd om mee te doen aan het toernooi. Arnout Jaspers (de nieuwe hoofdredacteur van Pythagoras), Joep Engels (Trouw) en Pim van Tend namen de uitdaging aan. De onderstaande tekst heb ik gekopieerd uit het persbericht van RU-voorlichter en mede-organisator Iris Roggema (het is immers weekend).

Toernooit

Wetenschapsjournalisten Joep Engels, Arnout Jaspers en Pim van Tend hebben vanochtend aan de Radboud Universiteit Nijmegen de eer van de wetenschapsjournalisten hoog gehouden met een alleszins redelijke score van 280 punten uit 500. Het team wist in een uur twaalf wiskundevraagstukken uit de wiskunde-estafette voor middelbare scholieren correct te beantwoorden. De middagcompetitie - bestaande uit een cryptografievraagstuk - liet het team aan zich voorbij gaan.

De winnaars - jonge bollebozen uit Heemstede - wisten 430 punten te vergaren. De journalisten eindigden in de middenmoot. "Het voelt echt als vroeger - zo lang ingespannen achter elkaar nadenken," zei een zichtbaar vermoeide Joep Engels achteraf. Hij leverde overigens een opmerkelijk hoge bijdrage aan het puntentotaal.

Het was de vijftiende keer dat de afdeling Wiskunde deze scholierenwedstrijd organiseerde. De wiskundewedstrijd bestaat uit twee onderdelen: een tactische estafette van 20 vraagstukken in de ochtend en Sum of us; een groot complex redeneerprobleem in de middag. Dit jaar was daarvan het onderwerp cryptografie, geheimtaal. De winnaars van de Estafette én de winaars van Sum of Us winnen een vierdaagse reis naar Cambridge, de stad van Newton, vader van de moderne wiskunde.

Om de prestatie van de journalisten beter op waarde te kunnen schatten, kun je de opgaven ook zelf proberen. Je hebt een uur. En nou niet meteen gaan spieken!

Opgaven wiskundetoernooi (pdf)

Uitwerkingen wiskundetoernooi (pdf)

(Ionica)

ps De ranglijst was nog niet bekend toen dit persbericht verstuurd werd. Even later bleek dat de wetenschapsjournalisten niet in de middenmoot waren beland, maar in de top tien! Lees ook het stukje Middenmoot dat Arnout Jaspers schreef over deze dag.

26 reacties op “Wiskundetoernooi”

 1. Camiel:

  Is Newton de vader van de moderne wiskunde? Ik ben het daar niet mee eens!

 2. wiskundemeisjes:

  Ik vermoed dat die zin komt van medeorganisator en Newton-fan Klaas Landsman. Misschien moet je zijn boek "Requiem voor Newton" eens lezen om te zien waarom hij denkt dat Newton de vader van de moderne wiskunde is. Wie zou jij nomineren?

 3. Camiel:

  Ach, was er hier maar iemand met kennis van de geschiedenis van de wiskunde om die vraag te beantwoorden! Ik weet er niet zoveel van, maar ik vind Euclides, en als die niet 'modern' genoeg bevonden wordt Gauss. Op een derde plaats komt Euler, vanwege zijn bijdragen aan de notatie.

  Waarom niet Newton?
  Ik vind het PR-technisch belangrijk dat de 'vader van de wiskunde' niet zijn grootste successen in de natuurkunde geboekt heeft. Dan lijkt de wiskunde de kwijnende minder-geslaagde bij-geboorte van de natuurkunde, terwijl we allemaal weten dat het andersom is.

 4. Johanneke:

  In het foldertje van het wiskundetoernooi staat ook dat Newton de differentiaal- en integraalrekening ontdekt heeft, maar daar zijn de meningen ook over verdeeld, toch? Een wiskundeleraar van mijn school vond het in ieder geval belachelijk dat dat er zo stond. Als ik op internet kijk staat er bijna overal dat Leibniz en Newton bijna gelijktijdig de differentiaal- en integraalreking uitvonden. Die wiskundeleraar van m'n school zei echter dat Newton het van Leibniz gejat heeft. Wat is daar waar van? Weten jullie er meer van af?

 5. Burnie:

  (opgave 4 kan nog een tweede oplossing hebben als alfa = 0°)

  @Johanneke: in Bill Bryson's 'a short history of nearly everything' wordt er heel wat achtergrondinformatie bij dit verhaal verteld; er is ook een heleboel te vinden op http://en.wikipedia.org/wiki/Newton_v._Leibniz_calculus_controversy

 6. Arjen:

  Als ik een vader van de moderne wiskunde aan zou moeten wijzen, kom ik denk ik toch uit in de buurt van Descartes of Viete, in ieder geval die periode. De grondleggers van de moderne algebraische notatie en de eersten die echt nieuwe methoden aan de wiskunde toevoegden sinds de oudheid. Maar ja, dat is slechts mijn mening en mijn kennis van de geschiedenis van de wiskunde is nu ook weer niet zo ontzettend goed.

  Wat Newton betreft, ik heb ook wel eens iemand horen beweren dat deze eigenhandig de Engelse wiskunde meer dan een eeuw buiten spel heeft gezet.

 7. Ionica:

  Ik zou persoonlijk ook zeker niet voor Newton kiezen, eerder voor iemand als Gauss of Al-Khwarizmi. Al is geschiedenis van de wiskunde ook niet mijn vak (waar is Jeanine als je haar nodg hebt?).

  Maar goed, de organisatoren van het wiskundetoernooi hadden die reis naar Cambridge als prijs, dus moesten ze Newton extra in het zonnetje zetten (en ik vrees dat de organisatie hem echt als de grondlegger van de wiskunde ziet).

 8. Giel van Hinsberg:

  Waar is de moeder van de moderne wiskunde?

 9. Vincent:

  Emmy Noether natuurlijk!

  Het hangt er een beetje vanaf wat je als modern beschouwd maar "It was she who taught us to think in terms of simple and general algebraic concepts - homomorphic
  mappings, groups and rings with operators, ideals
  – and not in terms of cumbersome algebraic computations."

  Aldus de altijd betrouwbare P.S. Alexandrov in 1935

 10. Jeanine:

  Ik ben het helemaal met Vincent eens.

 11. Jeanine:

  O ja, en ik zou ook liever een andere vader van de wiskunde zien dan Newton. Ik zou ook kiezen voor Gauss of Euler, of voor Galois (maar hij is meer een vader van de algebra).

 12. Tammo Jan:

  Jeanine schreef:
  Ik ben het helemaal met Vincent eens.

  Ziehier een van de redenen dat veel vrouwen het in de wiskunde niet ver schoppen :-P

 13. Vincent:

  En nu weer terug naar wat echt belangrijks: Nederlandstalige wiskunde-fruitmoppen.

  Wat is rood en sigma-additief?

  Wat is oranje en golft op en neer?

  Wie weet er nog een?

 14. Ionica:

  Eh...een Borelbrandweerwagenalgebra? Of wacht, dat is geen fruit, iets met aardbei?

  Een sinusappel!

 15. Jeanine:

  @ Tammo Jan: ja, zeg, weet jij een betere moeder van de wiskunde? Ik ben het heus niet ALTIJD met Vincent eens.

  (Wel vaak, vooral als hij kampdeelnemers voor elkaar gemaakt vindt, maar dat is wel heel erg off-topic.)

 16. Vincent:

  Wacht, ik hoor hier in mijn linker oor:

  Het is oranje en wordt ook wel nulpunt genoemd?

  Het is beige/grijsachtig, stinkt en is een van de grootste onopgeloste problemen uit de wiskunde.

  Het is groen van buiten, rood van binnen en als je het met een matrix vermenigvuldigt komt hij er weer 2 keer zelf uit

  Het heeft een inproduct, is compleet en bevat de meeste vitamines

  Ok... we generaliseren het begrip fruit hier een beetje...

  @Ionica: nee ui! Het is natuurlijk een Tomaat! (En een cosinusappel)

 17. Ionica:

  @Ionica: nee ui! Het is natuurlijk een Tomaat! (En een cosinusappel)
  Zeg, als je zo gaat doen, dan komen die grapjes van jou natuurlijk nooit op de voorpagina...

 18. Vincent:

  Mijn excuses. Heel eerlijk gezegd weet ik na jouw antwoord weer wat ik dit jaar voor Sinterklaas ga vragen.

 19. Jeanine:

  Ow, mag ik raden? Ik denk dat jij een wiskundemeisjes-t-shirt gaat vragen aan de Sint!

 20. Vincent:

  Wat?! Bestaan er tegenwoordig wiskundemeisjes T-shirts? Ik bedoelde eigenlijk de Borelbrandweerauroalgebra, maar als er wiskundemeisjesT-shirts bestaan dan wil ik die natuurlijk NOG liever hebben...

 21. Jeanine:

  @ Vincent: nee, ze bestaan nog niet, maar er wordt aan gewerkt! Wie weet, tegen de tijd dat de Sint in het land is... :-)

 22. Iris Roggema:

  Voor het archief: De journalisten die het toernooi speelden, haalden 280 punten in de estafettewedstrijd. Daarmee zijn zij geen middenmoters zoals ik eerder zei, maar delen zij de achtste plaats.

 23. Gerwin:

  hmmz, dat kan wel kloppen ja, wij (ik en mijn team ;) ) hadden bij t eerste onderdeel 370 punten, en bij t tweede onderdeel 466 :) wat ons dus een tweede en een eerste plaats opleverde :D wat wel supergaaf is :)

 24. Henno:

  Is de tweede opgave (over crypto) ook ergens te vinden?

 25. Han:

  @Henno: Ik kan ze niet vinden op de website. Als je ze echt wil zien, dan moet je even iemand van de organisatie mailen!

 26. Ionica:

  Ah, die laatste reactie was van mij: Ionica. Han had mijn computer eerder gebruikt om te reageren.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.