Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Opgelost!


In Leestip, door wiskundemeisjes

Opgelost

Eind vorig jaar verscheen Opgelost! van Bennie Mols als jubileumboek van het Centrum voor Wiskunde en Informatica. Dit boek verschilt nogal van de meeste andere jubileumboeken, doordat Mols de vrije hand kreeg om een boek over toepassingen van wiskunde en informatica te maken. Hierdoor is het geen boek vol borstklopperij geworden, maar een collage van mooie stukken over wiskunde, interviews met interessante mensen en losse weetjes.
Voor Delta schreef ik een recensie van het boek en om mezelf maar eens te citeren (ik maak het mezelf even makkelijk - het is immers weekend):

Mols neemt per hoofdstuk één thema als rode draad en kiest daarbij uiteenlopende onderwerpen, zoals opsporingstechnieken, sport, denkende machines en muziek. Elk hoofdstuk bestaat uit verschillende losse fragmenten: achtergrondinformatie, een interview met een deskundige, een stukje doe-het-zelf en een onopgelost probleem. Het boek is zeldzaam mooi en rijk geïllustreerd met fullcolor-foto’s en tekeningen. Elk hoofdstuk begint met een quote over het onderwerp, waarbij niet de bekende clichés voorbij komen. Het hoofdstuk over optimalisering begint bijvoorbeeld met het Japanse spreekwoord: Als je lang genoeg wacht, komt het mooiste weer.

en

'Opgelost' laat zien dat wiskunde op de vreemdste plaatsen gebruikt wordt en veel meer is dan het oplossen van sommetjes of het uitvoeren van berekeningen. Het geeft een beeld van de problemen waaraan op dit moment echt gewerkt wordt. Een aanrader voor iedereen die bètawetenschappen een warm hart toedraagt.

Lees hier de hele recensie of bestel gelijk het boek!

(Ionica)