Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Van mijlen naar kilometers met Fibonacci


In Algemeen, door wiskundemeisjes

Vorige week had ik een Amerikaanse vriend op bezoek. Hij moest in Nederland even wennen aan meters, grammen en graden Celcius. Maar hij vertelde dat hij een handige truc kende om van kilometers naar mijlen te rekenen. Waarschuwing: deze truc is alleen geschikt voor wiskundigen en andere mensen die stukken van de Fibonacci reeks uit hun hoofd kennen.

Mijlen en kilometers

Een mijl is namelijk ongeveer 1.609 kilometer en dat zit niet zo ver af van de gulden snede (ongeveer 1.618). Er wordt heel wat onzin geschreven over de gulden snede, maar het is zeker waar dat de verhouding tussen twee opeenvolgende getallen in de reeks van Fibonacci naar de gulden snede gaat. Wat was de Fibonacci reeks ook al weer? Je begint met 1,1 en daarna neem je steeds de som van de twee vorige termen. De reeks begint dus zo:

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377,...

Omdat de verhouding tussen twee getallen in deze reeks ongeveer gelijk is aan de gulden snede, die weer ongeveer gelijk is aan de verhouding tussen mijl en kilometer, kun je deze reeks gebruiken om van kilometers naar mijlen te rekenen. Of andersom natuurlijk. Om van mijlen naar kilometers te gaan, schuif je een term door in de reeks: 5 mijl is ongeveer 8 kilometer. Om van kilometers naar mijlen te rekenen, ga je juist een term terug: 89 kilometer is ongeveer 55 mijl.

Je zit er misschien een beetje naast, maar je kunt je vrienden versteld doen staan met deze snelle omrekentruc. Wel zorgen dat je de reeks van Fibonacci ook voor grote getallen paraat hebt en dat je een beetje goed kunt interpoleren!

(Ionica)