Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Prijs voor spoorboekje


In Nieuws, door Jeanine

Het werd vorige week al bekend: de nieuwe dienstregeling van de NS heeft de prestigieuze Franz Edelman Award gewonnen! Eergisteren werd de prijs uitgereikt in Baltimore aan het team van onderzoekers van de NS, de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de University of Padova (Italië) en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). De software die gebruikt werd om het nieuwe spoorboekje samen te stellen, werd geschreven door Lex Schrijver en Adri Steenbeek van het CWI. Het is de 37e keer dat de prijs van het Institute for Operations Research and the Management Sciences werd uitgereikt.

trein

Wiskundige modellen liggen ten grondslag aan de Nederlandse dienstregeling. Het systeem houdt rekening met veel factoren, zoals beschikbare sporen, knooppunten, perrons, treinen en personeel. In de nieuwe dienstregeling, die in 2006 werd ingevoerd, zijn meer treinen gaan rijden en werden vertragingen teruggedrongen. Ook het dienstrooster van NS-personeel en benutting van het materieel is verbeterd.

Het systeem dat de wiskundige modellen doorrekent heet CADANS. Het is een van de vier systemen die de NS voor de dienstregeling gebruikt. De CWI-onderzoekers hebben het ontwikkeld voor de NS. Lex Schrijver werkte ook aan de software voor materieelroutering, evenals Gábor Maróti, die in 2006 promoveerde naar aanleiding van zijn onderzoek hiernaar op het CWI.

De wiskundemeisjes feliciteren al deze onderzoekers van harte!

(Persbericht van het CWI)