Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 juli 2008 om 14:38 in categorieën Algemeen, Filmpjes. Je kunt de reacties volgen via een RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van je eigen site plaatsen.
Wiskundemeisjes
Ionica & Jeanine
De Riemann-zèta-functie
In Algemeen,Filmpjes, door Jeanine
Zoals jullie misschien wel weten (en anders kun je hier een eerder stukje van ons lezen) is de Riemann-hypothese een van de belangrijkste onbewezen vermoedens in de wiskunde. Als je het vermoeden weet te bewijzen word je niet alleen wereldberoemd, maar krijg je ook nog eens een miljoen dollar. De Riemann-hypothese is namelijk een van de Millennium Problems, waarvoor de Clay Foundation in 2000 grote prijzen heeft uitgeloofd.
De Riemann-hypothese zegt iets over de nulpunten van de zogenaamde Riemann-zèta-functie (namelijk dat alle niet-triviale nulpunten van de Riemann-zèta-functie in het complexe vlak allemaal op één lijn liggen: de lijn van complexe getallen die als reëel deel 1/2 hebben). Hoe moeilijk dit ook allemaal klinkt: het vermoeden wordt al wat concreter als je naar het volgende filmpje kijkt, gemaakt (en naar ons gemaild) door Paul-Olivier Dehaye, waar je de nulpunten inderdaad netjes op een rijtje ziet staan.
Voor wie echt iets wil weten over de Riemann-zèta-functie en de Riemann-hypothese: een jaar of twee geleden organiseerde de UvA een webklas voor scholieren over dit onderwerp. De lesbrieven van die webklas (geschreven door Roland van der Veen en Jan van de Craats) zijn gelukkig nog online te vinden: hier! Op zijn website belooft Jan van de Craats dat er modeluitwerkingen beschikbaar zijn, aan te vragen via e-mail. Klik hier voor een korter artikel over hetzelfde onderwerp, ook van van Jan van de Craats.
zaterdag 26 juli 2008 om 23:24
Wilde nog even zeggen dat ik de lesbrief met veel plezier gelezen heb. Het is toch altijd lastig om als leek bijvoorbeeld via wikipedia snel te begrijpen wat een beroemde stelling als de Riemann-hypothese nou precies inhoudt. Thx voor de link.
zondag 27 juli 2008 om 12:50
Dank voor je compliment, Oase!
maandag 11 augustus 2008 om 22:52
Wow dit is zo cool. Ik ga wiskunde en sterrenkunde studeren in Leiden en ik denk dat ik me later wil specialiseren in deze Riemann hypothese want dit klinkt echt heel cool. Ik begrijp er nog niet zo veel van maar ik weet wel alles van complexe getallen want daar had ik vorig jaar mijn profielwerkstuk over gedaan. Ik hoop dat ik later alles kom te weten over deze Riemann hypothese want aan een van de grootste problemen in de wiskunde werken is natuurlijk helemaal te gek, lijkt mij.
dinsdag 21 oktober 2008 om 11:02
[...] tijdje geleden schreven we een stukje over de Riemann-hypothese. Daarin noemden we ook de succesvolle webklas over dit onderwerp van de UvA. En nu is er goed [...]
vrijdag 7 november 2008 om 12:44
Beste Jan,
Ik ben geïntereseerd in deze cursus, maar ik ben geen VWO student(2e graad wiskunde-leraar)
1. kan ik nog deelnemen aan deze cursus
2. Mag ik deelnemen aan deze cursus?
vr gr
Perry
vrijdag 7 november 2008 om 21:57
Ik heb Perry ook al via de mail geantwoord. Voor alle anderen: de webklas is al een week oud, en je kunt je niet meer opgeven. De webklas is alleen bedoeld voor scholieren van 5/6 vwo met een natuurprofiel (N&G of N&T).
woensdag 18 november 2009 om 16:03
[...] in 2000 op de lijst van zeven Millennium Problems. We schreven al eerder over de Riemann-hypothese: hier en hier, [...]