Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundetoernooi


In Nieuws, door Ionica

Wiskundetoernooi

Gisteren was ik op het jaarlijkse Wiskundetoernooi in Nijmegen. 's Morgens zwoegden honderd teams van scholieren op de estafette-opgaven (net als vorig jaar). Na de lunch werd de middag geopend door Jan Terlouw. Jan Terlouw! De held die Koning van Katoren schreef en die als eerste natuurkundige in de tweede kamer kwam. Terlouw studeerde ook wiskunde en sprak vol verve de scholieren toe. Het mooiste vond ik zijn antwoord op de vraag: ``Wat kun je nu eigenlijk met wiskunde?" Dat was namelijk:

Met wiskunde kun je verhulde onzin onderscheiden van zin.

Het middagonderdeel Sum of us stond dit jaar in het teken van speltheorie en er moest flink onderhandeld worden. Eén team had zich uitgedost voor de beursvloer: pak aan, dasje om en haren strak in de gel naar achteren. Supermooi, maar jammer genoeg hielp dat niet om een van de prijzen in de wacht te slepen.

De uitslag werd gepresenteerd door Thom de Graaf, de burgemeester van Nijmegen. Zijn oude wiskundeleraar bleek zowaar aanwezig te zijn en nog mooier, een van de teams van zijn oude school won de vijfde prijs. Teams vijf, vier en drie kregen een reis naar Parijs. Maar de echt spectaculaire hoofdprijs voor de eerste twee teams was een reis naar New York, met een persoonlijke ontmoeting met John -Beautiful Mind- Nash. Net als vorig jaar werd het team van het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium tweede. En de eerste prijs werd ook weggesleept door een team uit Amsterdam: namelijk door het Vossius Gymnasium. Zouden er soms geheime drilsessies zijn gehouden in de hoofdstad?


De winnaars van het wiskundetoernooi
Het winnende team met van links naar rechts: Rik Scheffer (klas 5), Jelle van den Hooff (klas 6), Leslie Bicker Caarten (klas 6), Alex van den Brandhof (de trotse leraar) en Michiel van der Staaij (klas 5).

Hier kun je de vijf winnende teams en de complete uitslag vinden. Alle winnaars van harte gefeliciteerd! Ik ga trouwens mee naar New York (in het kader van participerende journalistiek), dus in oktober komt hier een verslag van de reis. En voor alle wiskundeleraren die er dit jaar niet bij waren: ga ook een team scholieren trainen en zorg dat je er volgend jaar bij bent!