Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Vici's voor Remco van der Hofstad en Rineke Verbrugge


In Nieuws, door Ionica

Deze week werd bekendgemaakt welke toponderzoekers een Vici (ook bekend als `grote zak geld') krijgen van NWO. We willen van de winnaars speciaal Remco van der Hofstad en Rineke Verbrugge noemen. Ionica vroeg een paar jaar geleden op een conferentie nog aan Remco of hij al was afgestudeerd, waarop hij vriendelijk antwoordde dat hij zojuist benoemd was tot professor. En deze maand ontmoette ze Rineke die zich afvroeg waarom er zo weinig over haar vakgebied op de wiskundemeisjes verscheen. Redenen dus om iets goed te maken... Remco en Rineke: van harte gefeliciteerd! Hieronder de beschrijvingen van hun beloonde plannen.

Random networks: universality in structure and functionRemco van der Hofstad 03-05-1971, TU/e - Wiskunde

Netwerken, met name internet en het world wide web, zijn onmisbaar geworden. We slaan een brug tussen de structuur van netwerken en hun functionaliteit. Waarom is Google zo efficiënt? Hoe verspreidt een computervirus zich? Hoeveel data kan internet aan?


Redeneren over het denken van de ander
Rineke Verbrugge 12-03-1965, RUG - Kunstmatige Intelligentie

Wie effectief wil samenwerken of onderhandelen, denkt na over wat de ander weet en wil. Maar hoe redeneren mensen precies over andermans kennis en intenties? Dat onderzoeken we met logica en cognitiewetenschappelijke methoden. Dit resulteert in een beslissingsondersteunend computersysteem voor mensen en softwareprogramma's die als team samenwerken.