Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Lof der lezing


In Algemeen,Leestip,Quotes, door Ionica

In het Nieuw Archief van deze maand staat een mooi artikel Lof der lezing over hoe je moet luisteren naar een wiskundige voordracht. Het is een vertaling van In Praise of Lectures van Tom Körner. Een klein citaat uit het origineel.

What should you do if you get lost?

The first and most important thing is to remember that most mathematicians are lost most of the time during lectures. (If you do not believe me, ask around.) Attending a mathematics lecture is like walking through a thunderstorm at night. Most of the time you are lost, wet and miserable but at rare intervals there is a flash of lightening and the whole countryside is lit up.

Iets moois om te lezen dus voor onder de kerstboom (nadat jullie klaar zijn met het kijken van N is a number). We hebben trouwens ook een speciaal cadeautje voor jullie op kerstavond!

3 reacties op “Lof der lezing”

 1. HJ:

  Mooi stukje. Ik wou dat ik toch eens zo kon schrijven.
  Laatst ging het met andere 'onderwijzers' over leermethoden. Schuchter most ik bekennen dat er bij ons wel aardig veel colleges waren. Konden studenten dan niet meer zelf ontdekken? (Tja, kan dat?) Als ik toen toch eens het voorbeeld van de viool paraat had gehad!

 2. HJ:

  PS. Is de vertaalde titel 'Lof der lezing' wat met het oorspronkelijke artikel bedoeld is? Ik lees er in hoe wiskundigen omgaan met een reeks colleges. Dat is toch wat anders dan een enkele lezing?

 3. Maarten:

  Het bovenstaande citaat viel mij ook op, en deed me denken aan "Hoe geef ik een wiskundige voordracht" van Klaas Landsman:

  http://www.math.leidenuniv.nl/~naw/serie5/deel02/dec2001/pdf/landsman.pdf

  In het geval dat "mathematicians are lost most of the time during a lecture" vindt Landsman dat eerder een incompetentie van de spreker dan inherent aan het vak. En dat vind ik eigenlijk ook, tijdens onbegrijpelijke voordrachten verval ik het liefst in een halfslaap of denk aan andere dingen. Helaas is van te voren moeilijk op te maken hoe begrijpelijk een lezing zal zijn :-(

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.