Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Algoritmen alom


In Uitjes, door Ionica

In 1959 publiceerde Edsger W. Dijkstra zijn kortste-padalgoritme, een efficiënt rekenrecept om de snelste route van A naar B op een kaart te berekenen. Nu, vijftig jaar later, zijn algoritmen niet meer weg te denken uit ons leven. We hebben ze nodig om veilig te pinnen, om de trein op tijd te laten rijden en om DNA van muis en mens met elkaar te vergelijken. Het Nederlandse wiskundecluster DIAMANT organiseert een publieksmiddag over zulke algoritmen. Iedereen is welkom!

De sprekers komen uit verschillende vakgebieden: Niko Beerenwinkel spreekt over algoritmen in de biologie, Edward Schaefer over algoritmen in de cryptologie en Alexander Schrijver over de algoritmen achter het Nederlandse spoorboekje.

Kortom: biologen, wiskundigen, boeren, informatici en buitenlui, spoed u allen op zaterdag 18 april 2009 naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Voor 5 euro wordt u vanaf 13 uur 's middags vermaakt. Meer informatie en een aanmeldingsformulier staan op de site van Algoritmen alom.

ps Ik kom er tot mijn eigen verbazing achter dat we hier nog nooit iets over Edsger W. Dijkstra hebben geschreven. Dat zal ik binnenkort rechtzetten!

3 reacties op “Algoritmen alom”

 1. j.:

  V.w.b. de link naar de Diamant website:
  http://websites.math.leidenuniv.nl/diamant/index.php?pid=algoritmenalom

  Die is dood: An internal server error occurred. Please try again later.

  Als jullie het over Edsger W. Dijkstra gaan hebben; SUPER ! Niet lang voordat hij overleed heeft de vpro [programma: noorderlicht] een documentaire over hem gemaakt. Aanrader !

  Groet,

  Jeroen.

 2. Jan:

  Erg briljant boekje blijft m.i. nog steeds 'Alles moest nog worden uitgevonden' van Cordula Rooijendijk; Dijkstra wordt hier uiterst respectvol gememoreerd. En terecht natuurlijk.
  Dijkstra hamerde op systeem en structuur. De reden waarom telkens weer de nieuwste versie van Windows (XP sp1, Vista e.d.)volslagen troep, bagger, rampzalig en rotzooi is is telkens weer gelegen in het feit dat er de anti-structurele taal VB aan ten grondslag ligt. Dijkstra gaf aan dat structuur noodzakelijk is, maar talen als VB maken structuur fundamenteel onmogelijk. Interactieve applicaties kunnen weldegelijk structureel geprogrammeerd zijn, maar VB verhinderd dat: gestructueerde algoritmen zijn in VB onmogelijk (want steeds hinderlijk modulair) en daarom ontstaat er achter de schermen van Windows een zich steeds verder uitbreidende jungle van spagetti-programmatuur, met alle steeds weer terugkerende ergenissen en ellende van dien. Toenemende complexiteit, onnodig indien structuur mogelijk was. Noodgedwongen slechte programmatuur dus. Mijn opvatting: terug naar Dijkstra! Regel voor regel, elke stap onder controle, back to the basic (zijnde nadrukkelijk niet Visual Basic!). groet, Jan

 3. Wiskundemeisjes » Blog Archive » Ode aan Dijkstra:

  [...] onlangs beloofd: iets meer over Edsger W. Dijkstra. Deze column verscheen eerder in Technisch Weekblad, [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.