Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Portret van een mathematicus


In Geschiedenis,Kunst, door Jeanine

Vorige week was ik in het Louvre. En behalve de glazen pyramides was er nog meer wiskunde te zien. Dit schilderij bijvoorbeeld: "Portret van een mathematicus" van Ferdinand Bol. Ik had met moeite zelf een foto genomen, maar die is niet zo mooi, want het schilderij hing nogal hoog en spiegelde ook nog. Gelukkig is op internet alles te vinden!

Zijn meetkundige tekening nog een beetje groter:

Ik heb overigens geen idee of hier een echte wiskundige uit die tijd afgebeeld is, en zo ja, wie. Iemand anders wel? Het schilderij komt uit 1658.

10 reacties op “Portret van een mathematicus”

 1. Henk:

  Het portret lijkt wel op dat van http://www.insecula.com/oeuvre/photo_ME0000087557.html

 2. Rogier:

  Het lijkt ook wel op Rembrandt, Bol's leraar. Rembrandt hield ervan zich te verkleden voor (zelf-)portretten ... het is maar een gokje.

 3. Rene:

  Ik vind de gelijkenis tegenvallen. Rembrandt had toen al een vrij gehavend, verlopen gezicht; deze man ziet er goed geconserveerd uit. Maar een leuke suggestie.

 4. Liesbeth:

  Het portret dat bij wikipedia van Fermat - in verschillende talen - wordt gebruikt, lijkt verduiveld veel op de door Bol geschilderde wiskundige. Vooral de oogopslag en de vorm van de lippen zijn vrijwel identiek.
  Maar als jurist kan ik het verder in het geheel niet beoordelen, gelet op het kunsthistorische en het wiskundige aspect van het schilderij, al is Fermat wel een collega-rechtsgeleerde!

 5. HJ:

  Het meetkundige plaatje is natuurlijk een Sangaku, net als achterop de Pythagoras. De opdracht is de bijbehorende stelling te vinden.
  Maar goed, wie gaat er nu naar het Louvre om de wiskunde te zien?
  Ik hoop dat je ook hebt geprobeerd de code te kraken! "At the end of The Da Vinci Code, Langdon understands that the pyramidion of stone placed under the point of the Inverted Pyramid houses the grave of Mary Magdalene." Aldus het Louvre zelf!

 6. Gerard:

  Het is een typisch Hollands portret (stijl en kleding) uit 1658. Daarmee valt Fermat af, dunkt me. Als je kijkt wie er in dat jaar de geportretteerde leeftijd hadden en je zoekt in de omgeving van Frans van Schooten (vanwege de kennelijk uitgebeelde meetkundige vondst), dan komt Jacob Gool in beeld: Jacobus Golius, 1596-1667. En jawel, het portret lijkt, dat wil zeggen, het vertoont gelijkenis met een ander portret (op internet) geïdentificeerd als Jacob Gool.
  De Universiteit Leiden moet portretten van hem hebben volgens het NNBW; wil je daar eens kijken?

 7. Jeanine:

  @ Gerard: Ha, een hypothese, mooi! Ik zal eens rondkijken.

 8. Jan Hamer:

  In een andere reactie valt de naam Frans van Schooten, ik moet zeggen dat ik die ook wel wat vind lijken op de man op het schilderij.

 9. Henk Hietbrink:

  Beste wiskundemeisjes,

  In het boek "Het fascinerende getal PI" staat op bladzijde 74 dit schilderij met als bijschrift John Wallis (1616-1703)

  Kan dit een aanwijzing zijn?

 10. Rinse Poortinga:

  Zie ook http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/PictDisplay/Wallis.html

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.