Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Benelux Wiskunde Olympiade


In Nieuws, door Jeanine

Dit weekend vond in Bergen op Zoom de allereerste Benelux Wiskunde Olympiade (BxMO) plaats. We hadden natuurlijk al de Nederlandse Wiskunde Olympiade en de Internationale Wiskunde Olympiade (IMO, International Mathematical Olympiad), maar nu is er dus ook een onderlinge wedstrijd voor de teams van België, Nederland en Luxemburg.


Het Nederlandse team

De teams van de deelnemende landen zijn geselecteerd via een aantal voorrondes. In Nederland werd in januari vorig jaar de eerste ronde gehouden op de middelbare scholen. De 120 besten werden daarna uitgenodigd voor de tweede ronde die in september op de Technische Universiteit Eindhoven georganiseerd werd. Uit de besten bij deze tweede ronde werden ca. dertig kandidaten uitgenodigd om mee te doen aan de training voor de BxMO en voor de IMO. Na diverse trainingsdagen werden tien leerlingen geselecteerd voor het team dat Nederland vertegenwoordigt bij de BxMO. De training, selectie en begeleiding tijdens de BxMO is in handen van Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven), Birgit van Dalen (Universiteit Leiden) en Johan Konter (Universiteit Utrecht).

De dertig deelnemende leerlingen kregen bij de wedstrijd gisteren vier pittige wiskundevraagstukken voor hun kiezen die ze individueel moesten oplossen. Daarmee konden ze in totaal 28 punten scoren (7 per opgave). De helft van de deelnemers kreeg een medaille: brons, zilver of goud in de verhouding 3:2:1. Veel van deze leerlingen zullen komende zomer ook mee doen met de IMO, die in Bremen, Duitsland wordt gehouden. In 2011 zal Nederland als gastland optreden voor de 52ste IMO. De BxMO is een van de extra activiteiten die in de aanloop daar naar toe wordt georganiseerd.

En... *tromgeroffel*... het Nederlandse team behaalde dit weekend de eerste plaats met 119 punten, het team uit België de tweede plaats met 87 punten en het team uit Luxemburg behaalde de derde plaats met 63 punten. Bovendien werd de top drie van het individuele klassement volledig gevuld door Nederlanders. Gefeliciteerd!

De individuele uitslagen van het Nederlandse team zijn als volgt:

Raymond van Bommel (17 jaar, Hoofddorp: GOUD, 28 punten
Wouter Berkelmans (18 jaar, Amstelveen): GOUD, 24 punten
Maarten Roelofsma (18 jaar, Apeldoorn): ZILVER, 17 punten
Jelle van den Hooff (17 jaar, Amstelveen): BRONS, 10 punten
David Kok (16 jaar, Delft): BRONS, 10 punten
Harm Campmans (16 jaar, Borne): 7 punten
Wadim Sharshov (18 jaar, Leiden): 7 punten
Jaap Wagenaar (16 jaar, Woubrugge): 7 punten
Peter Koymans (16 jaar, Eindhoven): 6 punten
Madelon de Kemp (16 jaar, Nijmegen): 3 punten