Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Nederlandse team Internationale Wiskunde Olympiade bekend


In Nieuws, door Jeanine

De scholieren die in de running waren voor een plaatsje in het Nederlandse team voor de Internationale Wiskunde Olympiade hebben de afgelopen week hard getraind in Valkenswaard. Er deden 24 leerlingen mee aan de trainingsweek: één uit klas 3, acht uit vwo 4, acht uit vwo 5 en zeven uit vwo 6. Zaterdag was de beslissende eindtoets, en de volgende zes leerlingen hebben zich geplaatst voor het team dat Nederland deze zomer gaat vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Bremen:

* Wouter Berkelmans (18 jaar, Amstelveen)
* Raymond van Bommel (17 jaar,Hoofddorp)
* Harm Campmans (17 jaar, Borne)
* Saskia Chambille (18 jaar, De Meern)
* David Kok (16 jaar, Delft)
* Maarten Roelofsma (18 jaar, Apeldoorn)

Verder heeft Merlijn Staps (14 jaar, Leusden) de aanmoedingsprijs gewonnen voor het beste
aanstormend talent; ook hij mag mee naar Bremen als lid van de Nederlandse delegatie. Van harte gefeliciteerd allemaal, en alvast veel succes!

De Olympiade vindt plaats van 13 tot 22 juli. Voorafgaand aan de reis naar Bremen zal het team nog een extra trainingsweek hebben in Apeldoorn. Het team wordt begeleid door Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht) en Birgit van Dalen (Universiteit Leiden).

Voor wie geïnteresseerd is in de problemen die deze leerlingen zaterdag in 3,5 uur hebben moeten oplossen: zie hier de eindtoets en de uitwerkingen (niet meteen spieken!).

6 reacties op “Nederlandse team Internationale Wiskunde Olympiade bekend”

 1. Florine:

  Ha, wat leuk! Saskia is er eentje van ons! (het Junior College Utrecht)

  *glimt van trots*

 2. Saskia Chambille naar Internationale Wiskunde Olympiade « Nieuws van het JCU:

  [...] naar Internationale Wiskunde Olympiade Posted on 16 juni 2009 by Florine Meijer Bij de wiskundemeisjes is de samenstelling te lezen van het Nederlandse team voor de Internationale Wiskunde Olympiade, [...]

 3. Johan B.:

  Veel oplossingen bij Opgave 2, ik heb er nog een gevonden:
  De opgave is invariant onder affiene transformaties dus kies coordinaten A=(0,0), B=(4,0), C=(0,4), dan ga je direct na dat P=(2,2) en S=(1,1).

  Normaal gesproken moet je zoiets natuurlijk niet zo bot aanpakken maar in dit geval vraagt de opgave er gewoon om. :)

 4. Guus B.:

  De opgave vraagt er inderdaad om maar ik kreeg er maar 5 punten voor :(

 5. Jan van de Craats:

  @ Johan B en Guus B: "Normaal gesproken moet je zoiets natuurlijk niet zo bot aanpakken" Hoezo? Wat is er mis mee? Integendeel. Dit is een mooie en elegante oplossing. En, Guus, wat waren de aanmerkingen op jouw oplossing?

 6. Quintijn Puite:

  @ Guus en Jan: Er is niets mis mee; dit is ook een prima methode. We wijzen de leerlingen er ook altijd op dat er nog vele andere oplossingen mogelijk zijn dan de oplossingen die wij in de uitwerkingen presenteren. Zo is opgave 1 bijv. ook door een aantal mensen met inductie gedaan.

  Voor de duidelijkheid: elke opgave bij de eindtoets is 7 punten waard (net als bij de IMO). We hanteren een nakijkschema waarbij er 1 punt wordt afgetrokken voor elke kleine onduidelijkheid of slordigheid en 2 punten voor elk ontbrekend argument, zolang het in onze ogen nog wel om een correcte oplossing gaat.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.