Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Steun een boek over statistiek


In Leestip,Nieuws, door Ionica

Op schrijversmarkt.nl kunnen schrijvers een manuscript plaatsen en kunnen lezers kiezen welke manuscripten worden uitgegeven. Voor vijf euro steun je een manuscript. Als een manuscript 250 unieke supporters heeft, dan wordt het uitgegeven en krijgen alle supporters de eerste druk toegestuurd. Een grappige opzet, al staan er op de site vooral veel niet zulke goede ideeën.

Wel een goed idee is Van Tofu Krijg Je Geheugenverlies over gestuntel en gekonkel met statistiek in media, reclame en politiek. Coen de Bruijn raakte toen hij bij softwarebedrijf SPSS werkte in de ban van statistiek. Als hobby schreef hij een boekje over hoe statistiek (verkeerd) wordt gebruikt in media, reclame en politiek. Een voorbeeld:

Een persbericht van de Vereniging Eigen Huis illustreert dit treffend. Onder de kop Rioolheffing nieuwe gemeentelijke melkkoe publiceerde deze vereniging in april 2008 een artikel op hun website over de nieuwe rioolheffingen, die dramatisch zouden zijn gestegen. In het artikel werd gesproken over een stijging van maar liefst 191% voor de gemeente Borssele. In de pers nam dit percentage gretig aftrek. Het komt niet dagelijks voor dat je zulke grote stijgingen mag verslaan. Maar het ging natuurlijk om de cijfers achter dit percentage.

Hoe stak dit in Borssele in elkaar? In 2008 betaalde een Nederlands gezin gemiddeld € 196,21 aan rioolheffing. In Borssele gingen de kosten van € 24 in 2007 naar € 69,88 in 2008. Na de “dramatische” stijging van 191%, was dit nog steeds slechts een fractie van wat een gemiddeld Nederlands gezin betaalt. In het persbericht waren deze achterliggende cijfers niet te vinden.

In dit filmpje vertelt Coen zelf meer over het hoe en wat.Coen heeft inmiddels 186 van de 250 supporters, dus ik denk dat de kans groot is dat zijn boek er komt. Kijk voor meer informatie op Coens pagina bij schrijversmarkt. Voor 5 euro steun je hem!

4 reacties op “Steun een boek over statistiek”

 1. Saskia:

  Dit doet me denken aan de Prisma-pocket (nr 539 uit 1960!):
  "Gebruik en misbruik van de statistiek" van Darrell Huff.
  (Oorspronkelijke titel "How to lie with statistics")
  Natuurlijk heb ik mijn steun aan Coen gegeven. Het werd tijd voor een hedendaagse versie in mijn boekenkast.

 2. Ernst:

  Doet mij juist denken aan Goochelen met getallen:

  (http://www.wiskundemeisjes.nl/20091201/goochelen-met-getallen)

 3. Coen:

  Saskia en Ernst,

  Beide hebben gelijk. Beide vergelijkbare boeken. De eerste druk van Huff is zelfs al uit 1953! Huff is natuurlijk hét boekje en de bakermat op dit gebied. Met de komst van internet , de enorme expansie van mediakanalen en de aandacht voor politiek, is het alleen maar actueler geworden. Vandaar dat ik inderdaad dacht dat een nieuwe (Nederlandse) versie wel op zijn plaats was.

  Googelen met Getallen is zeker een vergelijkbaar (lijvig) boek. De focus ligt in dat boek bij de maker van statistiek en er zitten minder tips en tricks in (maar goed, ik ben natuurlijk wat bevooroordeeld ;-).

  Groeten,
  Coen de Bruijn

 4. Theo:

  In principe vind ik dat je niet kritisch genoeg kunt zijn, maar helaas is het genoemde voorbeeld zwak.

  Rioolheffing is geen belasting, maar een recht: er staat iets tegenover. Meestal wordt rioolheffing dan ook rioolrecht genoemd. De bedoeling is dat van de gelden die uit de rioolheffing worden ontvangen de riolering wordt onderhouden. Als dat in Borsele (de gemeente waarin Borssele ligt) in 2007 kon voor 24 euro per huishouden en ze er in 2008 opeens 69,88 voor nodig hadden dan is er wel degelijk iets aan de hand en is de prijsstijging wel degelijk nieuwswaardig.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.