Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Driehoekige klok


In Trivia, door Jeanine

Er zijn verschillende manieren om de tijd te representeren, waarvan de bekendste natuurlijk de normale wijzerklok en representaties in cijfers als "13.45 uur" zijn. Sommige mensen vinden het leuk om het op een andere manier te doen. We hebben hier al wel eens geschreven over bepaalde binaire klokken.

Ook bestaat bijvoorbeeld de Berlijnse klok, ook wel Mengenlehrer Uhr of Set Theory Clock genoemd. Die klok geeft met lampjes aan hoeveel tijdseenheden er in de tijd van het moment zitten: de lampjes op de bovenste rij staan voor 5 uren elk, die op de tweede rij voor uren, daaronder staan nog de 5 minuten en de enkele minuten.

mengenlehre-uhr

Op dit principe baseerde Jörg Pretz zijn driehoekige klok:

driehoekigeklok

Hier staat het lampje bovenaan voor 6 uur, de twee lampjes op de tweede rij staan ieder voor 2 uur, de drie lampjes op de derde rij staan elk voor 30 minuten, die op de vierde rij voor 6 minuten en de vijf lampjes op de onderste rij staan elk voor 1 minuut. Hij gebruikt groene lampjes vóór tijden voor 12 uur 's middags en rode voor tijden daarna.

In zijn artikel op arxiv.org beschrijft hij zijn klok en merkt hij op dat deze driehoekige vorm alleen mogelijk is doordat het aantal minuten in twaalf uur precies een faculteit is: 720 = 6!.

Op zijn eigen site loopt de klok en kun je zelf tijden representeren. Maar het vereist wat oefening in aflezen, gok ik zo...

6 reacties op “Driehoekige klok”

 1. Philip:

  Niet praktisch in gebruik, maar wel schitterend bedacht.

 2. Rogier:

  Er zijn heel wat bizarre horloges van het merk Tokyo Flash
  http://www.tokyoflash.com/nl/watches/1/

  Ik heb er nog nooit een in het echt gezien, ik ben veel te blij met mijn antiklok:
  http://www.dynamitemagic.nl/catalog/index.php?main_page=product_info&products_id=2688

 3. Benne:

  Zie http://www.win.tue.nl/~bdeweger/klokken.html voor een paar applets met aparte klokken.

 4. Koning:

  Wijzerklokken met 24 uren op de wijzerplaat spreken mij wel aan. Bijvoorbeeld deze horloges: http://www.botta-design.de/bilder/UNO24_image.jpg

 5. Reijer:

  Erg mooi omdat het een natuurlijke vorm is die langzaam helemaal gevuld wordt. De oplossing met de twee kleuren lampjes is ook leuk. Jammer dat 12 uur 's middags en 12 uur 's nachts daarmee nog niet van elkaar te onderscheiden zijn.

  Misschien kan hij beter de groene 's middags aan laten, en de rode erbij plaatsen. Dan zie je aan de gevulde groene driehoek meteen dat het middag is, ipv dat je moet onthouden welke kleur welk deel van de dag representeert. Nu nog opnieuw leren klokkijken :).

 6. Markus:

  Eveneens in Berlijn (in het 'Europa-Center') staat deze indrukwekkende water-klok:
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Berlin_Europa_Center_Wasseruhr.jpg

  De grote bollen (links) staan voor uren, en de kleine bollen (rechts) ieder voor twee minuten. Om 12 uur wordt de klok helemaal leeg gemaakt, dan vloeit het water terug in de grote bol beneden.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.