Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Driehoekige klok


In Trivia, door Jeanine

Er zijn verschillende manieren om de tijd te representeren, waarvan de bekendste natuurlijk de normale wijzerklok en representaties in cijfers als "13.45 uur" zijn. Sommige mensen vinden het leuk om het op een andere manier te doen. We hebben hier al wel eens geschreven over bepaalde binaire klokken.

Ook bestaat bijvoorbeeld de Berlijnse klok, ook wel Mengenlehrer Uhr of Set Theory Clock genoemd. Die klok geeft met lampjes aan hoeveel tijdseenheden er in de tijd van het moment zitten: de lampjes op de bovenste rij staan voor 5 uren elk, die op de tweede rij voor uren, daaronder staan nog de 5 minuten en de enkele minuten.

mengenlehre-uhr

Op dit principe baseerde Jörg Pretz zijn driehoekige klok:

driehoekigeklok

Hier staat het lampje bovenaan voor 6 uur, de twee lampjes op de tweede rij staan ieder voor 2 uur, de drie lampjes op de derde rij staan elk voor 30 minuten, die op de vierde rij voor 6 minuten en de vijf lampjes op de onderste rij staan elk voor 1 minuut. Hij gebruikt groene lampjes vóór tijden voor 12 uur 's middags en rode voor tijden daarna.

In zijn artikel op arxiv.org beschrijft hij zijn klok en merkt hij op dat deze driehoekige vorm alleen mogelijk is doordat het aantal minuten in twaalf uur precies een faculteit is: 720 = 6!.

Op zijn eigen site loopt de klok en kun je zelf tijden representeren. Maar het vereist wat oefening in aflezen, gok ik zo...