Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Geef me al uw geld en ik zal u bedonderen


In Column, door Ionica

Deze column staat in de Volkskrant van gisteren.

Bij lezingen doe ik soms een experiment dat ik ooit zag in een Christmas Lecture van Richard Dawkins. Ik kondig aan dat er een paranormaal iemand in de zaal is en vraag het publiek om op te staan (wat altijd een goed idee is halverwege een dag vol praatjes). Ik haal een euro uit mijn zak en vraag de helft van de zaal om heel sterk “kop” te denken en de andere helft om zich te concentreren op “munt”. Ik gooi de euro en kijk welke kant er boven ligt. De helft van de zaal die het fout dacht, mag weer gaan zitten. De andere helft verdeel ik opnieuw in twee groepen die aan kop of munt moeten denken. Zo ga ik door tot er uiteindelijk maar één iemand over is. Die persoon heeft dan een keer of zeven achter elkaar correct “voorspeld” hoe de munt zal vallen. Dit moet wel een heel bijzonder iemand zijn, met speciale telepathische gaven! Meestal begint de zaal op dat moment te protesteren: natuurlijk blijft er altijd één iemand over als je het op deze manier aanpakt. Daar is helemaal niets bijzonders aan.


1euro

Maar dit eenvoudige principe is de basis van een succesvolle fraude. Stel je voor dat je op een regenachtige maandag een brief krijgt van een bedrijf dat voorspelt dat het aandeel Ahold de komende week zal stijgen. Een week later is de koers inderdaad omhoog gegaan en krijg je van datzelfde bedrijf een nieuwe brief, met daarin de voorspelling dat de komende week Randstad zal dalen. En jawel, die week keldert de koers van dat aandeel. Zo gaat het nog vier weken door en elke keer klopt de voorspelling van het bedrijf. Na zes correcte voorspellingen vraagt het bedrijf of je voor 1000 euro de week erna een beleggingsadvies wilt. De kans is groot dat je op dat moment gelooft dat dit bedrijf de geheime formule achter beurskoersen heeft ontdekt. Je kunt bakken met geld verdienen door hun advies te volgen!

Dit bedrijfje doet hetzelfde als een munt opgooien, maar hier zie je niet de enorme groep mensen waarbij de voorspelling misgaat. Het bedrijf begint met 3200 brieven met de voorspelling dat Ahold omhoog gaat en 3200 brieven dat Ahold omlaag gaat. Elke keer splitsen ze de groep in tweeën en zo zijn er na zes voorspellingen nog 100 mensen over waarbij alles klopte. Als daarvan de helft erin trapt, dan verdienen ze mooi 50.000 euro.

Deze fraude is meermaals gebruikt. Niet alleen met beursvoorspellingen, maar ook met voetbaluitslagen en de winnaars van paardenraces. Een mooie en zeer eenvoudige variant is de waarzegster die vroeger het geslacht van een ongeboren kind voorspelde. Als na de geboorte bleek dat ze het fout had, dan hoefde je niets te betalen. Maar als ze het goed had, dan kreeg ze 50 gulden van de blije kersverse ouders. Jammer dat er tegenwoordig echo’s zijn, anders begon ik zelf zo’n winstgevend voorspellingswinkeltje voor zwangere vrouwen.

Bekijk vooral ook deze prachtige show van illusionist Derren Brown waarin hij dit systeem gebruikt om mensen ervan te overtuigen dat hij de winnaar van een paardenrace kan voorspellen.8 reacties op “Geef me al uw geld en ik zal u bedonderen”

 1. Peter Tetteroo:

  Hoi Ionica,

  Wat als je nu 3 mensen in de laatste ronde overhoudt die alledrie munt zeggen en jij gooit kop? Dan gaat het verhaal toch niet meer op of ...?

 2. Bert:

  hai,
  als ik 3200 mensen 6 keer halveer hou ik er 50 over.
  Of een bloedbad, 't is interpretatie-afhankelijk :-)

  verder: leuke column

 3. wildplasser:

  @Peter Tetteroo: in dat geval heeft Ionica bewezen dat er geen helderziende in de zaal was. Is die wiskunde toch nog eens nuttig.

 4. Ionica:

  @Peter: Ik zeg wie waaraan moet denken, anders zou het ook aan het begin al mis kunnen gaan als toevallig iedereen aan kop dacht.

  @Bert: Oeps. Ik was altijd heel slecht in tellen ;-)

 5. Ben:

  @Bert Het experiment begint niet met 3200 maar met 7400! na 6 keer halveren zijn er nog iets meer dan 100 mensen over

 6. Bert:

  Ben, je hebt helemaal gelijk, ik had niet goed gelezen wat er stond.
  Ionica, sorry je bent toch beter in tellen dan je dacht :o)

 7. akast:

  Ik heb de toegevoegde film gezien. Ik heb blijkbaar even niet goed opgelet maar wat is de verklaring van de test met de "gok-experts". Ik kan me niet voorstellen dat deze mensen dagenlang bezig zijn geweest om uiteindelijk het gewenste resultaat te bereiken. Wat wordt met deze test aangetoond en hoe is het beoogde resultaat bereikt?

 8. jongslog:

  2 x 3200 = 7400 Zo leer je nog eens wat van de reacties :)
  Leuke site!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.