Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Veelgestelde vragen


In Column, door Ionica

Deze column staat vandaag in de Volkskrant.

We krijgen meer post van lezers dan we kunnen beantwoorden. Daarom deze keer antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Weten jullie een leuk onderwerp voor mijn profielwerkstuk?
Natuurlijk, maar het is beter als je zelf iets verzint. Kies een willekeurig onderwerp dat je superleuk vindt en zoek de wiskunde daarbij. Als je bijvoorbeeld heel erg van Lady Gaga houdt, onderzoek dan of er een formule is die de perfecte hit voorspelt en zo ja, of Gaga’s knaller Born this way daaraan voldoet. Als je van voetbal houdt, kun je berekenen wat de perfecte hoek is om een strafschop te nemen.

Ik heb een koffer met een cijferslot van drie cijfers van 0 tot en met 9. Ik ben de code vergeten. Kunnen jullie een lijst geven van alle mogelijkheden die ik moet proberen? Of zijn dat er oneindig veel?
Het slechte nieuws is dat we geen lijst gaan geven, het goede nieuws is dat er maar duizend mogelijkheden zijn. Begin bij 000, ga door naar 001 en zo steeds één verder tot je bij 999 bent. Als je een beetje doorwerkt, kun je in een paar uur alle mogelijkheden proberen.

Mijn dochter is dol op wiskunde, maar weet niet wat ze er later mee kan doen. Is het wel slim voor haar wiskunde te studeren?
Ja, afgestudeerde wiskundigen hebben de laagste werkeloosheid en werken in alle hoeken en gaten van de maatschappij. Wij hebben in elk geval nooit spijt gehad van onze studiekeuze.

Wat is de kans dat ik win met de hamsterbingo/lotto/staatsloterij?
Heel erg klein. Begin er niet aan.

Hoeveel boodschappen moet ik kopen voordat ik alle superdieren/voetbalkaartjes compleet heb?
Heel erg veel. Begin er niet aan.

Willen jullie mijn wiskundig bewijs lezen?
Het lezen van een bewijs kost vaak net zo veel tijd als het maken ervan. Wij hebben helaas geen tijd om allerlei bewijzen door te ploegen. Gelukkig is er een prima systeem om nieuwe resultaten te beoordelen en verspreiden: wetenschappelijke tijdschriften. Maak daarom vooral een artikel van je bewijs en stuur het op.

Kan ik de eerste onvolledigheidsstelling van Gödel toepassen om te laten zien dat er gaten in de wet zijn?
Nee, nee en nog eens nee. De stelling van Gödel zegt weliswaar dat er in een consistent systeem altijd beweringen bestaan die wel waar zijn, maar niet binnen dat systeem te bewijzen. Maar die stelling geldt voor formele systemen die de rekenkunde omvatten en met de regels van de logica werken. Je mag dit resultaat dus niet zomaar veralgemeniseren naar andere vakgebieden als rechten.

Hoeveel sudoku’s zijn er?
6.670.903.752.021.072.936.960.

Ik las een paar maanden geleden een leuke column van jullie, maar ik kan hem nergens vinden op internet. Kunnen jullie mij de tekst sturen?
Al onze columns staan op deze site, vaak met reacties van andere lezers.

14 reacties op “Veelgestelde vragen”

 1. Hugo:

  De hamsterbingo is gratis.

 2. Maurice:

  @Hugo
  De hamsterbingo is slechts tot op zekere hoogte gratis, want AH probeert je te verleiden tot het kopen van dingen die je niet nodig hebt om meer kaarten te krijgen voor een bingo waarin je toch niks wint...

 3. Aldo:

  Haha, wat grappig dat jullie óók zoveel vragen krijgen over profielwerkstukonderwerpen. Wij hebben er op een goed moment gewoon maar een speciale pagina aan besteed: http://scheikundejongens.nl/profielwerkstuk

 4. Lieven:

  Veel wiskundigen hebben iets tegen de loterijen maar dit is ten dele onterecht vind ik. Als je rekening houdt met niet-lineaire utility curves kan meedoen aan een loterij best zinvol zijn. Uiteindelijk is de nutstoestand van een loterij symmetrisch aan die van een verzekering. Bij beide is de verwachte waarde negatief maar bij beide is het nut/verlies als het geluk/noodlot toeslaat groter dan de verwachte waarde van de inzet.

 5. Jeroen:

  Lieven: er zijn twee dingen nuttig: hoge zekerheid en hoge verwachtingswaarde. Bij een verzekering ruil je de onzekerheid in voor een negatieve verwachting. Bij een loterij geef je én je zekerheid op én krijg je een negatieve verwachting. De loterij is dus een verlies-verliessituatie.

 6. Count Iblis:

  Dirac had ook veel aan een FAQ gehad:

  http://www.math.rutgers.edu/~greenfie/mill_courses/math421/int.html

 7. floor, isa, sophie, meike:

  Hallo wiskundemeisjes
  Wij zijn meisjes uit groep zeven.
  In de klas hebben wij het wel eens over jullie rubriek.
  We hebben een vraag over de sudoku's.
  Over welke sudoku's hebben jullie het bij het getal 6.670.903.752.021.072.936.960?
  Alleen die van 9 bij 9 met 81 vakjes.

  groetjes Floor Isa Sophie en Meike
  p.s. mail adres is van onze juf

 8. Ionica:

  Het gaat inderdaad alleen maar om de sudoku's van 9 bij 9. Veel zijn het er hè? Een wiskundige heeft ze heel precies geteld, hoe hij dat deed staat in dit artikel (is wel in het Engels):
  http://www.afjarvis.staff.shef.ac.uk/sudoku/sudoku.pdf

 9. Jorden Verwer:

  Het proberen van alle combinaties op een koffer met drie cijfers kost minder dan een half uur. Ik weet dit omdat ik het een keer uitgeprobeerd heb op een lange treinreis, hopende dat ik wel zo ongeveer op mijn bestemming zou zijn tegen de tijd dat ik klaar was. Die vlieger bleek dus niet op te gaan.

 10. Speicus:

  Toch nog een vraagje over de sudoku's.
  "hoeveel sudoku's", wordt daarmee bedoeld hoeveel "uitkomsten" (volledig ingevulde sudoku's) of hoeveel "opgaven" (beginstanden met genoeg ingevulde cijfers zodat de puzzelaar de sudoku volledig kan invullen)?

 11. Speicus:

  Het was maar een vraag.

 12. Ionica:

  @speicus: Sorry, had je vraag even gemist. Het gaat om de ingevulde, zie de link die ik de reactie hierboven geef.

 13. wildplasser:

  @Spelcus: De kleinste sudoku (kwa aantal gegeven veldjes) is inmiddel bewezen: 17 ingevulde veldjes.
  http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1201/1201.0749v1.pdf

 14. Speicus:

  @Ionica: Dank je wel, ik had het artikel gelezen maar niet helemaal doorgrond!
  @wildplasser: Ook bedankt!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.