Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Lucia de B. vrijgesproken


In Nieuws, door Jeanine

Jullie hebben het vast wel gezien op het journaal: de zaak Lucia de B., de verpleegster die tot levenslang veroordeeld werd wegens moord op patiënten, werd een poosje geleden heropend. Het bewijs deugde niet, en wat voor ons interessant is: de argumenten berustten op statistiek, en daar bleek wel het een en ander op af te dingen. Vandaag werd Lucia de B. vrijgesproken. Het staat niet eens vast dat de slachtoffers überhaupt door toedoen van menselijk handelen zijn omgekomen.

ARNHEM-GERECHTSHOF-LUCIA DE B.

De zaak kwam aan het rollen toen collega's van Lucia de B. opmerkten dat zij wel heel vaak aan het werk was op het moment dat een patiënt onverwacht overleed. Maar hoe toevallig is dat? Veel minder toevallig dan aanvankelijk werd uitgerekend, aldus onder anderen hoogleraar statistiek Richard Gill.

Gill heeft zich jaren met de zaak beziggehouden. In een heleboel artikelen kun je meer lezen over zijn opvattingen rond de zaak, bijvoorbeeld in dit interview of in dit wat minder recente artikel op kennislink. Zie ook hier. Voor de wiskundigen onder jullie: op Gills eigen website zijn een paar wiskundige artikelen over de zaak te vinden.

Update: vanavond is Lucia de Berk te gast bij Pauw en Witteman.